Japonya Huawei’yi yasaklamaya hazırlanıyor

Japonya hükümeti, istihbarat sızıntılarını önlemek ve siber güvenliği artırmak için, kamunun Çinli telekom ekipmanı üreticileri Huawei ve ZTE’nin ürünlerinin alımını yasaklamaya hazırlanıyor.

Japonya Huawei’yi yasaklamaya hazırlanıyor

Çinli telekom şirketlerinin devlet ile bağlantıları ABD ve ABD’ye yakın ülkeler tarafından mercek altına alındı.

ABD, Huawei ve ZTE’nin telekom ekipmanlarının Pekin tarafından casusluk için kullanılacağından şüpheleniyor. Japonya’nın bu adımından önce de, Avustralya ve Yeni Zelanda yeni 5G şebekelerde Huawei ekipmanın kullanılmasını yasaklama kararı almışlardı.

Huawei daha önce Çin devletinin üzerinde nüfuz sahibi olmadığını ısrarla söylemişti. Japonya’nın Yomiuri gazetesinde yer alan haberde hükümetin kamu satın alma yönetmeliğini değiştirmesinin beklendiği, değişikliğin pazartesiden itibaren yapılabileceği ifade edildi. Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Geng Shuang ise yayımlanan haberler hakkında ülkesinin ‘ciddi endişe’ taşıdığını ifade ederek, iki şirketin Japonya’da yasalar çerçevesinde faaliyet gösterdiğini vurguladı.

CEO KANADA’DA TUTUKLANMIŞTI

G20 Zirvesi’nde ABD ve Çin’in gümrük tarifeleri konusunda 90 günlük ateşkes ilan etmesi ile azalan ticaret savaşı endişeleri, Çinli teknoloji devi Huawei’nin sahibinin kızı ve şirketin Mali İşler Direktörü (CFO) Mıng Vancou’nun Kanada’da tutuklanmasının ardından tekrar yükselmişti. Vancou, Washington’un İran yaptırımlarını delmekle suçlanırken, ABD Adalet Bakanlığı, Çinli Huawei’ye, İran’a yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle nisan ayında soruşturma açmıştı.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X