Juno, Jüpiter’deki ‘sır’ için uçtu

NASA’nın uzay aracı Juno, Jüpiter’de yüzyıllardır sürdüğü belirtilen fırtına “Büyük Kırmızı Leke”nin sırrını çözmek için gezegene yakın uçuş gerçekleştirdi.

Juno, Jüpiter’deki ‘sır’ için uçtu

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) uzay aracı Juno, Jüpiter’de yüzyıllardır devam ettiği belirtilen antisiklonik fırtına “Büyük Kırmızı Leke”nin sırrını çözmek amacıyla gezegene yakın uçuş gerçekleştirdi.

Juno, Jüpiter’in kutup yörüngesinde bir yıl önce başladığı keşif faaliyetine devam ediyor.

Voyager ve Galileo uzay araçlarına göre çok daha fazla Jüpiter’e yaklaşan Juno, bu gezegende 16 bin kilometre genişliğindeki fırtınanın nedenini anlama konusunda “önemli bir adım” olarak nitelenen uçuşunu tamamladı.

Juno, dışındaki 8 veri toplama aracı açık şekilde Büyük Kırmızı Leke’nin bulutlarının yaklaşık 9 bin kilometre üstünden geçerek veri topladı. Bu sırada Juno’nun tüm veri araçlarının yanı sıra kamerası JunoCam’ın uçuş sırasında açık olduğu belirtildi.

Fırtınayı 1830’dan bu yana insanlığın takibinde

San Antonio’daki Southwest Araştırma Enstitüsü Juno Başaraştırmacısı Scott Bolton, daha önce yaptığı basın açıklamasında, “Bu devasa fırtına yüzyıllar boyu güneş sisteminin en büyük gezegeninde şiddetle esti. Şimdi Juno ve onun bilim araçları bu devasa fırtınanın nasıl oluştuğunu anlamak, köklerinin derinliğini görmek ve bunu özel yapanın ne olduğunu öğrenmek için dalış yapacak.” ifadesini kullanmıştı.

NASA’ya göre yaklaşık 350 yıldır şiddetle esen gazlı Büyük Kırmızı Leke, 1830’dan bu yana insanlar tarafından izleniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X