Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Kaçak cenneti Soğanlı’dan “yeni Osmangazi” doğuyor!

Tarih kitaplarındaki bilgilere göre, Bursa’nın 5 bin yıllık geçmişi var. 700 yıla yakın süredir de Türk şehri olarak gelişti.

Böylesine köklü geçmişi olan kentlerde 40-50 yıllık süreçler değişim adına çok fazla anlam ifade etmezler.

Ne var ki…

Daha 40 yıl önce köy olan ve tarım alanlarında meyve-sebze üretimi yapılan Soğanlı, hızlı ve kontrol edilemeyen gelişmenin sonucunda kaçak yapı cenneti haline geldi ve Bursa merkezin imar açısından en sorunlu bölgesi oldu.

İşte…

Bu sorunlu bölge şimdi yeniden inşa ediliyor. Üstelik yeni bir şehir anlayışıyla başlayan çalışmalar kaçak yapı cenneti Soğanlı’yı yeni Osmangazi haline getirmeyi hedefliyor.

Projeyi…

Olay Televizyonu’ndaki Her Açıdan programında konuk ettiğimiz Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar anlatırken şunu söyledi:

Osmangazi imar planlarının olduğu, ama uygulanamadığı bir şehir. 2009’da göreve geldiğimizde önce şehre hakim olmak istedik.”

Hedef şu:

Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi’yle 42 hektarlık alanda vizyon ortaya koyuyoruz. Yeni bir şehir, yeni bir Osmangazi, yeni bir Bursa hedefliyoruz.”

O yeni vizyonu tanımladı:

Sosyal donatı alanları, spor tesisleri, okulu, camisi, parkları, pazaryerleri, geniş caddeleri olan bir şehir.”

Şunu vurguladı:

Yine Sayın Cumhurbaşkanımızın önemle üstünde durduğu bir kentsel dönüşüm anlayışı var. Zemin artı 5 kat istiyor. Biz de imar planlarımızı bu doğrultuda hazırladık ve aynen de uyguluyoruz.”

Ardından..

İlk etapta inşaatlar başladı, devam ediyor. İkinci etabın da ihalesi yapıldı” dedi ve şunu açıkladı:

Birinci etabımızın temelini seçim öncesi Sağlık Bakanımız Sayın Mehmet Müezzinoğlu ile atmıştık. Bu etap 2016 sonunda bitecek ve orada yaşam başlayacak.”

Önemsediği bir nokta da şu:

Soğanlı’da yeni bir şehir planladık. Sıkışmış bir şehrin nefes aldığı bir yer ortaya çıkardık. Bundan sonraki kentsel dönüşüm projelerinin öncüsü bu proje olacak, örnek olacak.”

Şunu da ekledi:

Büyükşehir Belediyemizle birlikte çalışmaları yürütüyoruz. Bundan sonra yapılacak çalışma, riskli alandaki vatandaşlarla görüşüp, dönüşümü o riskli alanda sürdürmek olacak.”

 

Soğanlı’da 5 yılda yeni Osmangazi

 

Yeni bir şehir kurup yeni Osmangazi ortaya çıkarmayı hedefleyen Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında başlayan ilk etap çalışmalarıyla ilgili olarak Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar şu bilgiyi verdi:

Soğanlı’da kamulaştırmaları tamamlanmış eski odun depolarını da içine alan rezerv alandaki ilk etap çalışmalarında inşaatlar başladı, 2016 sonunda bitirmeyi hedefliyoruz.”

Ardından…

Diğer etapların da projeleri tamamlandı, ihaleleri yapıldı” dedi ve hedefi açıkladı:

İnşaat sektörü çok hızlı. Hızlı bir dönüşümle proje 5-6 yıl içinde tamamlanabilir.”

 

Önemli olan bu aşamaya gelmek”

 

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, ilk etapta inşaatların başladığı, ikinci etabın ihalesinin yapıldığı, diğer etapların da projelerinin hazırlandığı Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili şunu söyledi:

Önemli olan bu aşamaya gelebilmekti. Çünkü bu aşamaya gelene kadar araziyi satın aldık. O nedenle pürüz kalmadı.”

Şu bilgiyi de verdi:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte projeyi yürütüyoruz. 70 milyon lira kadar Bakanlık verdi, bir o kadar da Osmangazi Belediyesi olarak biz kattık ve kamulaştırmayı bitirdik.”

 

Dündar mutlu: Soğanlı’da örnek şehir ortaya çıkıyor

 

Atılan adımlar hiç de kolay değil… 2012’de başlayan süreçte, kaçak yapılaşmaların çokluğuyla bilinen en sorunlu bölgede kamulaştırmalarla elde edilmiş rezerv alanda kentsel dönüşümün başlamış olması elbette o belediye başkanı için çok önemli.

Nitekim…

Olay Televizyonu’ndaki Her Açıdan programında cuma akşamı konuk ettiğimiz Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da bu mutluluğunu sık sık dile getirdi.

Yaklaşımı da, şehirleşme anlamında önemliydi:

Tüm dünyada şehirler önce merkezden dışa doğru büyürler. Sonra da kentsel dönüşümlerle şehirleşme merkeze döner. Bursa ve Osmangazi şimdi bu süreci yaşıyor.”

Dikkat çektiği nokta şu:

Sırtını Uludağ’a yaslamış, önünde ova uzanan, merkeziyse tarihi SİT bölgesi olan Bursa çok dar bir alana sıkışıp kalmış. O sıkışma başka sorunları getirmiş. Üstelik deprem kuşağında yer alıyor.”

Şunu vurguladı:

Bursa çok zor bir şehir. Bursa’da şehrin kendini yenilemesi, yeni bir şehir inşa edilmesi, tarihi yapıların korunması hep zor işler.”

Şöyle devam etti:

Soğanlı, son 50 yılın şehrinin bir ürünü. Plansız yapılaşmış bir bölge. Bu bölgenin kendini yenilemesi gerekiyordu ve şimdi bunu yapıyoruz.”

Şunu da anımsattı:

2009 yılında göreve geldiğimizde kentsel dönüşümü planlayarak çalıştık. 12 bölgede kentsel dönüşümün üzerinde durduk. Van depremi sonrası çıkan özel yasayla da 2 bölge için müracaat ettik. Soğanlı ve Demirkapı kentsel dönüşümleri kabul edildi.”

Mutluluğunu da şu ifadelerle ortaya koydu:

2012’de başlayan süreç bugün bu noktaya geldi. Soğanlı’da örnek bir şehir ortaya çıkıyor. Sosyal donatı alanlarıyla, mimarisiyle çok özel bir şehir.”

 

Kentsel dönüşüm sırası Demiryolu altında

 

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kentin merkezine doğru planlanan kentsel dönüşüm uygulamalarında Soğanlı’dan sonraki hedefi de açıkladı:

Bursa’nın merkezini oluşturan eski şehrin önemli ama sorunlu yerlerinden biri de Demiryolu altı bölgesi. Soğanlı’dan sonraki süreçte modern bir yapılanmayla Demiryolu altı bölgesini de ayağa kaldıracağız.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X