Kadınları etkiliyor! Bu sorunu saklamayın mutlaka doktora gösterin

İdrar kaçırma, diğer adı ile inkontinans, yaygın olarak görülen ve milyonlarca insanı etkilemekte olan bir problemdir. Beklenmeyen zamanlarda istemsiz idrar kaçışı, bireylerin birçoğunu yaşam konforu anlamında olumsuz etkilemektedir.

Kadınları etkiliyor! Bu sorunu saklamayın mutlaka doktora gösterin

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tuba Gümüş, daha çok kadınların sorunu haline gelen, hatta sosyal hayatlarını olumsuz yönde etkileyen idrar kaçırma (inkontinans) problemi hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

KADINLARDA DAHA SIK RASTLANIYOR

Bu durum idrar torbası ve idrar akış yollarındaki kasların veya sinirlerin doğru olarak çalışmadığı durumlarda karşımıza çıkar. Hem kadın hem de erkeklerde görülebilse de; idrar yollarının anatomisindeki farklılıklar, gebelik, doğum ve menopoz gibi özel durumlar nedeni ile kadın bireylerde daha sık rastlanmaktadır.
 

İdrar kaçırma sorunu fark edildiğinde ilk yapılması gereken, bunun milyonlarca kadın tarafından da yaşanmakta olduğunu ve çoğunlukla tedavi edilebilir ya da en azından şiddetinin azaltılabilir bir durum olduğunu bilmek ve görmezden gelmek ya da saklamak yerine mutlaka doktorunuzla paylaşarak size uygun olan çözümleri aramak olmalıdır.

FARKLI ŞEKİLLERDE KENDİNİ GÖSTEREBİLİR

İdrar kaçırma farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Gebelik, zor doğum öyküsü, obezite, uzun süreli ve dirençli öksürük ile seyreden hastalıklar gibi pelvik taban (genital sistem ve mesanenizin alt kısmında bulunan ve kas ve bağlardan oluşan destek doku) dokusunun hasar görmesine ve zayıflamasına yol açan sorunlar; karın içi basıncınızı artıran gülme hapşırma öksürme gibi durumlarda idrar kaçışına sebep olabilir.
 

Diğer bir kaçırma tipinde ise idrar torbasının kasılarak idrar boşaltmasını sağlayan sinirler, bazı ilaçlar veya uyarıcı maddelerin kullanılması gibi nedenlerle gereğinden fazla uyarı üretebilir.

Bu durumda da ani sıkışma hissi ile birlikte saniyeler içinde idrar kaçışı olabilir veya ileri yaştaki bireylerde özellikle eşlik eden zihinsel sorunlar (bunama, alzheimer gibi) veya felç gibi sinir sistemini etkileyen problemler mevcutsa bu kez de idrar torbası doğru şekilde boşalamayacağından bir süre sonra mesane kapasitesi aşılarak idrar taşması ortaya çıkabilir.

TEDBİR ALMAK MÜMKÜN

İnkontinans ile mümkünse hiç tanışmamak veya sıklık ve şiddetini azaltabilmek için günlük hayatınızda alabileceğiniz etkin tedbirler var elbette. Öncelikle pelvik taban kaslarının hasar görmesinin engellenmesi için kilonuzun kontrol altında tutulması oldukça önemli.

Aktif veya pasif sigara içiciliğinin veya uzun süreli öksürükle seyreden solunum sistemi sorunlarının da engellenmesi gerekli. Bunun yanı sıra pelvik taban kaslarının Kegel egzersizi gibi basit ama oldukça yararlı tekniklerle güçlendirilmesi inkontinans sorununu olabildiğince geciktirebilir.

Doktor kontrolü olmaksızın antidepresan veya uyku ilaçlarının kullanılmaması ve bitkisel ürünler tüketilirken dikkatli olunması uygun olacaktır. Gün içerisinde tükettiğiniz yiyecek içecekler, fiziksel aktiviteniz ve idrar yapma/kaçırma sıklığını not ettiğiniz bir çizelge, idrar kaçırmaya yatkınlık sağlayan şeyleri tespit etmenizi sağlayabilir ve mümkünse bunlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir.

İDRAR YAPMA İSTEĞİ UYANDIRIR

Örneğin; kahve, asitli baharatlı gıdalar, yeşil çay gibi maddeler birçoğumuzda kısa süre içinde idrar yapma isteği uyandırır. Aksini gerektiren bir durum yoksa, aktivitelerinizin daha çok dışarıda olacağı dönemlerde sıvı kısıtlamasına gitmeniz, mesane eğitimi tekniklerini uygulamanız veya gideceğiniz yerlerdeki lavaboların yerini planlayarak günlük iş listenizi oluşturmanız, idrar kaçırma sorunu için üretilmiş olan ped gibi ürünleri yanınızda bulundurmanız gün içinde kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayabilir.

Ancak tüm bunlardan en önce en doğrusu, inkontinans sorununuzun tipi, şiddeti ve altta yatan olası nedenlerinin doktorunuz tarafından araştırılması olacaktır.
 

Danışma ve muayenenizden sonra, mevcut durumunuza göre yalnızca belirtilere yönelik yaklaşımlar, rehabilitasyon yöntemleri, ilaç tedavisi veya cerrahi yöntemlerden sizin için en uygun olanın hangisi olduğuna yönelik tedavi planı doktorunuz ile alacağınız ortak kararla belirlenebilecektir.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X