Kahve falının padişah cariyelerine dayanan ilginç hikayesi

Kimi bu hurafeye inanmaz kimi fincanını kapatmadan duramaz.

Kahve falının padişah cariyelerine dayanan ilginç hikayesi

Türk dünyasının vazgeçilmez içeceği olan kahvenin yalnızca hatırı değil sohbeti, muhabbeti, falı da var.

Kimi bu hurafeye inanmaz kimi fincanını kapatmadan duramaz.

Hatta öyle ki kahve falı teknolojiye bile ayak uydurdu. Fincanlarınızın fotoğraflarını gönderdiğiniz programlar falınızı yorumluyor. Peki bu kahve falı meselesini ilk kim ortaya çıkardı? Cevabı sizi şaşırtmayacak.

Kahvenin bulunuşu

Bir rivayete göre; kahveyi bulan bir çoban. 8. yüzyılda yaşayan bu çoban, bir gün kırmızı bir meyve buluyor. Önce hayvanlarına yediriyor, hayvanların hiç olmadığı kadar enerjik olduğunu görünce kendisi de yiyor. Böylece kahve keşfedilmiş oluyor. Kahvenin topraklarımıza gelişi ise Yavuz Sultan Selim’in Yemen’i alması ile oluyor. Yemen Valisi’nin saraya jest olması için kahve yollamasıyla kahve Türkler arasında yayılmaya başlıyor.

yas.jpg

Cariyelerin işi

Kahve falının hikayesi ise oldukça ilginç. Osmanlı’da sarayda yaşayan cariyelerin dedikodu yapması ve birbirleriyle kavga etmesi yasaktı. Hatta birbirlerini sevmeyenler, fincana bakarak birbirlerini çeşitli hayvanlara bile benzettiler. İşte cariyelerin bu söylemleri zamanla kahve falına dönüştü. Araştırmalara göre de kahve falı sadece Türk dünyasında görülmektedir.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X