Kanalizasyon çalışmasında bulunmuştu! Ortaya çıkarılmayı bekliyor

Amerika’dan getirilerek ziyarete açılan ‘Çingene Kızı’ mozaiği, 2014 yılında İznik’te kanalizasyon çalışması sırasında ortaya çıkan ve kamulaştırma öncesi koruma için üzeri kapatılan Roma dönemi taban mozaiğini de gündeme getirdi. 

Kanalizasyon çalışmasında bulunmuştu! Ortaya çıkarılmayı bekliyor

2014 yılında Beyler Mahallesi’nde kanalizasyon inşaatı sırasında bir binanın altına doğru uzanan Roma dönemi taban mozaiği bulundu. İki metre derinlikte ortaya çıkan mozaiğin Roma saray kalıntısına ait olabileceğini öne sürdü. Ahır olarak kullanılan bir binanın altına uzanan mozaiğin bulunduğu bölgenin kamulaştırılması için müze yetkilileri Kültür ve Turizm Bakanlığı’na talepte bulunuldu.

Mozaik ise üzeri jeotekstil malzeme ile kapatılarak arkeolojik kazı yapılıncaya kadar muhafaza altına alındı. Daha sonra mozaiğin yolda kalan giriş bölümünün yeraldığı sokakta asfalt çalışması yapıldı. Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçti ve söz konusu noktadaki asfalt kesilerek kaldırıldı.

Ortaya çıkarılmayı bekleyen mozaiğin bulunduğu alanın kamulaştırılıp çalışmaların bir an önce başlamasını isteyen ilçe sakinleri, ‘İznik’teki tarihi mozaiğin gün yüzüne çıkarılıp teşhir edilmesini istiyoruz’ dediler.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X