Kanser tedavisine ‘bütüncül’ katkı 

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi S.U.A.M Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi’nde ‘likit biyopsi’ uygulaması başladı.

Kanser tedavisine ‘bütüncül’ katkı 

Uygulama ile yüksek hassaslıkta analizler yapılabilecek ve kanserin kişiye özgü DNA’sı çıkarılacak. Yapılacak işlem sayesinde tümörlü dokudan kan dolaşımına karışan DNA parçacıkları ‘Genereader’ sistemi ile yüksek hassaslıkta analiz edilerek, kanserin kişiye özgü DNA haritası çıkarılabiliyor. Bu teknoloji, kişiye özgü tedavi çerçevesinde Tıp Fakültesi’nde görev yapan uzman doktorların birikimiyle kanser hastalarına umut vaat ediyor. 

 “BÜYÜK FAYDA SAĞLAYACAK”…

Uygulamayla ilgili bilgi veren Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi Mesul Müdürü Doç. Dr. Şehime Gülsün Temel, hem hedefe yönelik hot-spot panelleri hem de tüm gen dizi panellerini kapsayan bu iki işlemin birlikte kullanılmasıyla  hastaların tedavisine daha bütüncül bir katkı sağlandığını aktardı.

Temel, şöyle “Likit biyopsi yöntemi sayesinde 56 geni içeren geniş bir panel ile yeni nesil dizileme tekniği ile tüm genlerin dizi analizi mümkün. Likit biyopsi, kanser tanısı almış tedavi sürecindeki hastadan alınan 30 ml kan kullanılarak tedavinin hastaya özgü planlanması, izlenmesi, doğru ilaç seçimi yapılabilmesi amacıyla kullanılırken, girişimsel olmayan bir yöntem olması nedeniyle hasta refahının yanında doku biyopsilerinin yetersiz olduğu durumlarda da tedavi planlanması ve takibi açısından büyük fayda sağlamaktadır” dedi.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X