İhsan Aydın
İhsan Aydın

Kanser vakaları tırmanışa mı geçti?

Temelinin atıldığı yıllarda mesleğe yeni başlamıştık.

Dönemin Cumhurbaşkanı Merhum Turgut Özal’ın uğurlu elleriyle 1991’de temeli atılarak 1995 yılında kentimize ve ülkemize kazandırılmıştı.

Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi bugün sağlık alanında çok büyük bir açığı kapatıyor.

Önceki gün yapım ve sunuculuğunu üstlendiğimiz programın çekimleri için gittiğimiz sağlık tesisisinde öğrendiklerimiz bizi hayrete düşürdü.

Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Yöneticisi Başhekim Opr. Dr. Oktay Çelik, 2015 yılını 300 bin poliklinikle kapattıklarını söyledi.

Bu şu demek:

Tedavi için polikliniklere başvuranların sayısı nüfusu 3 milyona yaklaşan Bursa’nın neredeyse yüzde 10’una denk geliyor.

Tabii ki, bu rakamlar sadece Bursa hastaları için değil.

Bir yan dal hastanesi gibi çalışan ve alanındaki uzmanlığıyla Türkiye’nin ilk iki onkoloji hastanesinden biri olan sağlık kurumu sadece Bursa ve bölge kentlerinden değil, Anadolu’nun dört bir yanından da hasta kabul ediyor.

Opr. Dr. Çelik, hasta çeşitliliğini vurgularken, Ağrı’dan dahi hastanelerine tedaviye gelenlerin olduğunu anlatıyor.

Merhum hayırsever işadamımızın kente kazandırdığı bu tesiste günün teknolojilerine uygun araç gereç, ekipman kullanılıyor mu?

Opr. Dr. Çelik buna da açıklık getirdi.

Hastanelerinde 5 milyon TL değerli görüntüleme cihazlarının bulunduğunu, dünyada bu alandaki her yeniliğin çok geçmeden kendileri tarafından da kullanılmaya başlandığının altını çiziyor.

Dr. Çelik, Türkiye’nin bu konuda çok ileride olduğunu da üstüne basa basa vurguluyor. Çelik, yeni alınan SPECT-BT ve PET-BT ile yenilenen Nükleer TIP ünitesi AOS Onkolji Hastanesi’nde teşhiş ve tedaviyi de kolaylaştırdığını söylüyor.

Opr. Çelik, kanser tedavisi için gelişmiş dünya ülkelerinde hangi tedavi yöntemleri ve ilaçlar kullanılıyorsa Bursa’da da aynen uygulandığını gururla belirtiyor.

Bu bilgiler, Türkiye’nin kanser teşhis ve tedavisindeki ilerlemesinin de göstergesi. Opr. Dr. Çelik’ten, kurumlarında kapalı yöntemle kanser hücrelerinin yakılarak yok edilmesine dönük tedavi yönteminin uygulanmaya başladığını da öğrendik.

Yönetici Çelik, kanser hastalığına dikkat çekmek, bu alanda medikal ve cerrahi yeni tedavi yöntemlerini hekimlerle sağlık çalışanlarına aktarmak, tedavide bilimsel geçerliliği kanıtlanmış ilaçların tedavi sonuçlarını paylaşmak, halkı kanser konusunda bilgilendirmek amacıyla Bursa Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği ile birlikte düzenledikleri Onkoloji Günleri Kongresi’nin de kendileri için son derece faydalı geçtiğini kaydediyor.

AOS Onkoloji Hastanesi’nde bir yenilik daha başlamış.

Örneğin; sonuç almak için kuyruğa, sıraya girmeye gerek yok.

Tıpkı bankalardaki sıra fişi cihazlarında olduğu gibi sonuçmatikten TC kimlik numaranızı yazarak tahlil sonuçlarınızın çıktısını alabiliyorsunuz.

Buradan günde bin 500 hasta faydalanıyor. Bunlar, küçük ama hastalar için kolaşlaştırıcı buluşlar.

Uygulamanın Türkiye’de bir ilk olduğunu söyleyebiliriz.

Medikal Onkolog Doç. Dr. Erdem Çubukçu ile de konuştuk.

Çağın vebası kanser hastalığına dönük toplum olarak ne gibi tedbirler alınmalı.

Dr. Çubukçu, bu konuda özellikle yeme içme alışkanlığına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Fast-food türü beslenmeyi kesinlikle tavsiye etmiyor. Daha çok sebze türü yemeklerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Hastaneye başvuranlarda daha çok akciğer, kolon ve meme kanserlerine rastlanıldığına dikkat çeken Çubukçu, tedavi için erken tanının önemli olduğunu da sözlerine ekliyor.

AOS Onkoloji Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Oktay Çelik ile Medikal Onkolog Doç. Dr. Erdem Çubukçu’nun konuk olduğu Kent ve Yaşam bu akşam 22.45’te Olay TV’de.

Kaçıranlar için programın tekrarı yarın saat 15.00’te yayınlanacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X