Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Kararsızları ikna eden, sahadaki nefes kesen yarışı da kazanacak!

Gazeteci olarak izlediğimiz ilk referandum 1982 anayasası için 7 Kasım 1982’de yapılan halkoylamasıydı. Sonuçtan kimsenin kuşkusu olmadığı gibi, “Acaba yüzde 100 çıkar mı?” beklentisine girenler vardı. 

Ardından…

6 Eylül 1987’de siyasi yasaklar halkoyuna sunulduğunda, hayır için çalışan hükümet ve evet için meydana çıkan muhalefet müthiş performans sergiledi.

Hele…

Süleyman Demirel performansıyla meydanların kesin galibiydi.

Nefes nefese geçen kampanyanın sandık finali de nefes kesti. 23.5 milyon seçmenin oy kullandığı referandumu yalnızca 75 bin oy farkla evetler kazandı.

Sonrasında…

25 Eylül 1988’de yerel seçimin 1 yıl öne alınması halka soruldu. Dönemin ANAP hükümeti istekli davranmadığı için sandıktan yüzde 65 hayır çıktı.

Bunu…

21 Ekim 2007 günü yapılan cumhurbaşkanını halkın seçmesi ve milletvekili genel seçiminin dört yılda bir yapılması referandumu izledi. Coşkulu kampanya sonucu erken belli etti ve yüzde 68.95 evet oyuyla kabul edildi.

12 Eylül 2010’daki 12 Eylül anayasası bazı maddelerinin değiştirilmesi referandumu “yetmez ama evet” destekçileriyle evet oyları yüzde 58’e ulaştı ve kabul edildi.

Bugüne gelince…

Yönetim sistemini değiştirecek olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modeli oylaması öncesinde, tıpkı 1987’deki gibi nefes nefese bir kampanya izliyoruz.

Başlangıçta…

Özellikle iktidar partisi cephesinde, zorlanmadan evet çıkacağı düşüncesi vardı. Hatta, iktidar cephesinde barajı yüzde 60’a kuranlar vardı.

Ne var ki…

İlerleyen süreçte hayır oylarının etkili bir noktaya ulaştığı görüldü. Sandığa 24 gün kala ortaya çıkan siyaset manzarası da, nefes nefese bir yarış gösteriyor.

Yani…

1987’deki siyasi atmosferin bir benzeri yaşanıyor. 30 yıl önce referandumun 75 bin oyla sonuçlandığı anımsanırsa, benzer bir tablo kimse için sürpriz olmaz. O nedenle yüzde 50 artı 1 oy hesabı iki taraf için de geçerli.

İlginç olan şu:

Sandığa artık 24 gün var, ama hâlâ kararsız seçmen görülüyor. Üstelik kararsız noktasında her partiden seçmen olmakla birlikte, hatırı sayılır bölümü AK Parti seçmeni olarak ölçülüyor.

Görünüşe göre o kararsızları ikna eden kazanacak.

Yine de…

Bu tür kampanyalarda son 15 gün hamleleri daima etkili oluyor. Onun için, son virajı beklemekte yarar var.
 

Bursa’nın 2 milyon 100 bin seçmeni oldu

 

2 yıl önce, 7 Haziran 2015 milletvekili genel seçimi yapılırken Bursa’nın seçmen sayısı 2 milyon 028 bin 417 olarak açıklanmıştı. Hükümet kurulamadığı için yalnızca 5 ay sonra yapılan 1 Kasım 2015 seçiminde Bursa’nın toplam seçmen sayısı 18 bin artarak 2 milyon 046 bin 308’e ulaştı.

16 Nisan referandumundaysa, İl Seçim Kurulu verilerine göre 2 milyon 100 bin seçmen oy kullanabilecek. Bu da, Bursa’nın seçmen sayısının, 2 yıl bile geçmeden 72 bin civarında arttığını gösteriyor.
 

İsmet Büyükataman: Konu vatansa siyaset ikinci planda
 

İsmet Büyükataman’ın tüm siyasi yaşamı Bursa’da geçti. MHP il başkanlığı yaptı. 3 dönemdir Bursa Milletvekili olarak parlamentoda.

Üstelik…

MHP Genel Sekreteri olarak da partinin yönetim mekanizmasında önemli bir noktada sorumluluk üstlendi.

O bakımdan…

Hem Ankara’daki siyasetin her zaman tam göbeğinde yer alıyor, hem MHP teşkilatlarıyla bağı gereği Anadolu yollarında dolaşıyor, bir yandan da seçim çevresi Bursa’yı ihmal etmiyor.

Nitekim…

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin cuma günü yapacağı Gökdere mitingi öncesinde, biraz da son hazırlıkları kontrol amacıyla Bursa’da.

Dün de…

Bu nedenle habercilerin karşısına çıktığında bazı noktaları özellikle vurguladı.

Örneğin…

15 Temmuz’un arkasındaki sis perdesinin mutlaka aralanacağını söylerken “Yurtta Sulh Konseyi’nin kimlerden oluştuğu, 15 Temmuz’un siyasi ayağının ana kadro ve zirve isimleri mutlaka ortaya çıkacak” dedi.

Karanlıkta kalan yüzlerin ve isimlerin öğrenileceğini ifade etti.

Yanı sıra…

Referandumda neden evet diyeceklerini sıralarken de şu cümleleri dile getirdi:

“Ayağımıza kurşun sıkmayacağız, papaza kızıp oruç bozmayacağız. Ezik durmak, boyun bükmek, Çanakkale’yi unutmak, 15 Temmuz’u akıldan çıkarmak asla yok. Önümüze bakacağız, el ele omuz omuza, yürek yüreğe olacağız.”

Şu cümlesinin de altını çizdik:

“Konu vatansa, siyaset ikinci planda. Konu bekaysa, geçmişi unutmadan, içi içe geçmiş sıkılı yumruklarla geleceğe bakmamız şarttır.”

Bahçeli’nin mitingine iddialı hazırlık

 

İçtenlikle söylemek gerekirse… MHP’de yönetimlerdekiler dışındakilerle yaptığımız konuşmalarda, referandumda evet oyu kullanacağını söyleyene hiç rastlamadık.

Fakat…

Yarın Gökdere’de yapılacak Devlet Bahçeli mitingine çok ciddi bir hazırlık var. MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman da bu iddiayı ortaya koyarken “Milliyetçi Hareket, 24 Mart’ta Bursa’dan dünyaya ‘evet’i haykıracak” dedi.
 

Bir dağın arkasında, bir ovanın göbeğinde: Erkan Aydın
 

Aslında… Dağ-Der’de birlikte çalıştığımız için Erkan Aydın’ın siyasete uyumu kadar sorumluluk anlayışı ve çalışma temposu bizim için hiç de sürpriz değil.

Nitekim…

CHP’de önce Osmangazi Belediye Başkanı olarak önseçim yaşadı. Sonra belediye başkanlığı için yarıştı. Ardından milletvekili aday adayı olarak önseçime girdi. Oradan çıktı, 5 ay arayla iki genel seçimde koşturdu.

Arada…

Cumhurbaşkanlığı seçimine çalıştı, bir de darbe girişimine tanıklık etti.

Kısacası, Erkan Aydın 3 yılda 2 önseçim, biri belediye başkanlığı ve biri Cumhurbaşkanlığı olmak üzere 4 seçim, bir darbe girişimi yaşadı.

Şimdi de referandum için yollarda.

Üstelik…

Bir bakıyorsunuz dağın arkasında köylerde, bir bakıyorsunuz ovanın göbeğinde ziyaretlerde, bir bakıyorsunuz kentin göbeğinde konuşmada.

Bize göre…

CHP’nin aradığı enerji fazlasıyla Arkan Aydın’da var. O da sorumluluk bilinciyle partisi için yollarda.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X