Kazalar arttı, polis uyardı

Kar yağışı ve olumsuz hava şartları yurt genelinde maddi hasarlı kazaların artmasına yol açarken polis broşürler hazırlayarak kaza sonrasında yapılması gerekenler hakkında vatandaşları uyardı.

Kazalar arttı, polis uyardı

Kar yağışı ve olumsuz hava şartları yurt genelinde maddi hasarlı kazaların artmasına yol açarken polis broşürler hazırlayarak kaza sonrasında yapılması gerekenler hakkında vatandaşları uyardı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığınca maddi hasarlı trafik kazalarının ardından yapılması gerekenleri içeren broşür hazırlandı. Vatandaşların bilgilendirilmesi amaçlanan broşürde maddi hasarlı trafik kazalarının ardından yapılması gerekenler sıralandı.

Buna göre, maddi hasarlı trafik kazasına karışan sürücüler anlaşmaları durumunda tutanak düzenleyecek. Bunun için kazanın ardından güvenlik önlemlerinin alınıp, fotoğraf çekilmesi gerekiyor. Sürücüler daha sonra araçlarını yol dışına alacak, tutanak hazırlayacak ve imzalayacak. Tutanak düzenlemek için kaza yerinde beklenmesi gerekmiyor. Fotoğrafı çekildikten sonra araçların trafiği aksatmayacak şekilde uygun bir yere çekilmesi ve tutanağın düzenlenmesi mümkün.

Kusur değerlendirmeyi sigorta şirketleri yapıyor

Kaza tespit tutanağı gerçeğe uygun şekilde hazırlanmalı. Gerçeğe aykırı tutanak düzenlemek özel evrakta sahtecilik niteliğinde kabul edilip, ceza uygulanıyor. Ayrıca bu kişiler, riski yüksek sigortalı olarak değerlendirilip, poliçe yenilemelerinde yüksek prim isteniyor.

Kazaya karışanların sürücü belgesi, tescil ve trafik belgesi, sigorta poliçesi gibi belgelerini birbirlerine vermeleri, kaza raporu ve belgelerle sigorta şirketlerine başvurmaları gerekiyor. 

Kusur değerlendirme işlemleri ise sigorta şirketlerince gerçekleştiriliyor.

Polis çağrılması gereken kazalar

Tek taraflı ve maddi hasarlı ya da ölüm ve yaralanmanın olduğu kazalarda, olay yerine polis çağrılması gerekiyor.

Araçlardan herhangi birinin trafik sigortası bulunmuyorsa, taraflardan birinin sürücü belgesi yoksa veya belge kullanılan araç için yeterli değilse, kaza yapan sürücülerde alkol şüphesi varsa, kazaya karışan araçlardan biri resmi araçsa, kamu malı veya üçüncü kişilere ait eşyalara zarar verilmişse, kazaya yabancı plakalı araç karışmışsa ve sürücüler aralarında anlaşamazlarsa da polis çağrılması isteniyor.

Kontrol noktasında ne yapılmalı

Bu arada polis, trafikte denetim ve uygulamalarını da arttırdı. Broşürde denetimler sırasında vatandaşların ne yapmaları gerektiği de anlatıldı. Sürücülerin, polis herhangi bir işaret vermese bile kontrol için oluşturulan işaretlemelerin bulunduğu alanlara her an duracak bir hızla yaklaşmaları gerekiyor.

Broşürde durdurulan sürücüden, aracının iç lambasını yakması, farlarını söndürmesi ve araçtan inmeden polisin gelmesini beklemesi isteniyor. Sürücülere ayrıca istenilen belgeleri polise vermek zorunda oldukları hatırlatılıyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X