Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Keles Belenörenli mühendise Almanya’dan liyakat nişanı!

Gerçekten de… Yaşamın insanı nerelere götüreceği hiç belli değil. Tıpkı İsmail Aytekin’in dağ köyünden Almanya’da devletin zirvesine uzanması gibi.

1952 yılında Keles’in Belenören Köyü’nde doğan İsmail Aytekin’in yaşamı lise için geldiği Bursa Erkek Lisesi’nde değişti. Buradan da üniversite için akrabalarının yanına Almanya’ya gitti.

Almanya’nın kuzeyinde, Hannover yakınlarındaki 40 bin nüfuslu Lemgo’da 1971’de girdiği üniversiteden inşaat mühendisi olarak diploma aldı ve Lemgo Belediyesi Fen İşleri’nde çalışmaya başladı.

Çalışırken de…

1.-yazi-icin-keles-belenorenli-insaat-muhendisi-ismail-aytekin.jpgBaşta Türkler olmak üzere Almanya’da yaşayan yabancılara yardımcı oldu, kültürel entegrasyon için sivil toplum örgütlerine girdi.

Bir yandan da…

1983 yılında Lemgo ve Kardeş Şehirler Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. 2000 yılında Türk Alman Dostluk Cemiyeti kurucularından biri olarak Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve iki ülke halklarının dostluğu için çalıştı.

O süreçte 15 yıl mücadelesini verdiği projeyi Lemgo Belediye Meclisi Üyesi Karin Hehner-Rügge ile birlikte başarıya ulaştırdı.

Projeyle…

İlk kez 2001 yılında Almanya’dan 20 öğrenciyi Bursa’ya getirdi. Konuk öğrenciler, Bursa Erkek Lisesi’nden 20 öğrenciyle kardeş oldular ve evlerinde kaldılar. Sonra da Bursa’da evlerinde ağırlayan öğrenciler Lemgo’daki kardeşlerine konuk oldular.

Program geçen yıla kadar aksamadan sürdü. Her yıl Almanya’dan Bursa’ya, Bursa’dan Almanya’ya öğrenciler birbirlerine konuk oldular.

Geçen yıl terör korkusuyla Alman aileler çocuklarını göndermediler, ama bu yıl yeniden gelecekler.

2012 yılından itibaren de Lemgo Kaymakamlığı bünyesindeki Entegrasyon Merkezi’nde görev aldı.

İsmail Aytekin’in tüm bu yaptıkları Almanya’da büyük ilgi gördü.

Öyle ki…

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından halkların ve farklı kültürlerdeki insanların kaynaşmasını sağlayarak dünya barışına yaptığı katkı nedeniyle Liyakat Nişanı olarak adlandırılan Üstün Hizmet Madalyası ile onurlandırıldı.

İşte…

Keles’in Belenören Köyü’nden başlayan dağlı çocuğun yaşamı, Almanya’da en üst nişana böyle ulaştı.

Bizler de gururlandık.

 

Almanya bu nişanı yalnızca 6 Türk’e verdi

 

2.-yazi-icin-almanya-cumhurbaskani-verdigi-liyakat-nisani.jpgKeles’in, yetiştirdiği değerlerle dikkati çeken Belenören Köyü’nden çıkıp Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier tarafından liyakat nişanı ile ödüllendirilen İnşaat Mühendisi İsmail Aytekin hem doğduğu topraklarla, hem yaşadığı Almanya’da gurura yol açtı.

Çünkü…

Almanya bugüne kadar yalnızca 6 Türk’e liyakat nişanı verdi. İşte o 6 Türk’ten biri Belenörenli İsmail oldu.

 

Bursa’nın özgün mimarisi yeni yapılan inşaatlara neden yansımıyor?

 

3.-yazi-icin-dr.-ahmet-aytekin-ve-insaat-muhendisi-ismail-aytekin.jpgZiyarete… Dağ-Der’in kurucu yönetim kurulunda yer alan ağabeyi Dr. Ahmet Aytekin ile birlikte gelen Keles Belenörenli İnşaat Mühendisi İsmail Aytekin üniversite için gittiği Lemgo’da belediyecilik yaptı.

Sohbetimizde…

Belediyeci gözüyle Bursa’yı nasıl bulduğunu sorduk. Söze, “Aslında sorun yalnızca Bursa’nın değil, tüm Türk kentlerinde geçerli” dedi ve şunu söyledi:

“Kentlere baktığımda göz zevki olmadığını görüyorum. Yine kentlerin özgün mimarileri yok, ya da olanlar da yok sayılıyor. Bu da beni üzüyor.”

Şu örneği verdi:

“Almanya’da bir kente gittiğinizde, karşınıza çıkan yapılardan orasının Alman kenti olduğunu anlarsınız.”

Şunu da ekledi:

“Aslında, Bursa’nın özgün mimarisi var. Fakat yeni yapılan binalarda bu özgün mimarinin kullanılmamasını anlayamıyorum. Beni üzenlerden biri de bu.”

Dikkatini çeken bir nokta da şu:

“Yol kalitesi iyi değil. Ben olsam yolları Almanlara yaptırırım. Onların yaptıkları yollar evladiyelik oluyor, ne geçerse geçsin bozulmuyor.”

 

1 Haziran’da Muharrem İnce, bayramda Meral Akşener geliyor

 

4.-yazi-icin-muharrem-ince-ve-meral-aksener.jpgSeçime 38 gün kala siyasi partilerin miting programları da ortaya çıktı. Bursa’da miting kararını ilk Saadet Partisi’nin aldığını ve Temel Karamollaoğlu’nun 10 Haziran’da Bursa’da olacağını bu sütunlardan duyurduk.

Ardından…

CHP ve İYİ Parti’nin miting programları da belli oldu.

Buna göre…

CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce 1 Haziran Cuma günü Bursa’da olacak. İnce için önce Fatih Sultan Mehmet Bulvarı üzerindeki hastane alanında iftar planlandı, fakat daha sonra iftarın Beşevler’de Nilüfer Belediyesi’nin yaptığı ve geçen hafta açılan İbrahim Yazıcı Stadyumu’nda olması kararlaştırıldı.

7 bin oturma yeri bulunan statta saha içiyle birlikte 20 bin kişiye Yeryüzü Sofrası adıyla iftar verilmesi, ardından da aynı yerde İnce’nin miting yapması planlandı.

17 Haziran’da ise İYİ Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener gelecek. Bayramın üçüncü günü Bursa’da olması kararlaştırılan Akşener’in nerede miting yapacağı yer kesin değil, ama Gökdere güçlü olasılık.

 

Kadınlardan partilere: Biz varsak demokrasi var

 

5.-yazi-icin-kadem-cagrisi.jpgKısa adıyla KADEM olarak bilinen Kadın ve Demokrasi Derneği 24 Haziran seçimi aday listelerinin belli olmasına 5 gün kala siyasi partilere seslendi.

“Biz varsak demokrasi var” başlıklı çağrıda şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizin her alanda gelişimine katkı sağlamak için daha güçlü bir meclise, daha güçlü bir meclis için de kadınların adil ve nitelikli temsiline ihtiyaç var.”

İstek şu:

“Seçim listelerinde, seçilebilecek sıralarda daha çok kadın adaya yer verilmesini talep ediyoruz.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X