Keles’te lavanta şenliği

Tarım Orman Müdürlüğü’nün öncülüğünde iki dağ ilçesinde yetiştirilen lavantaların ikinci hasat yılı için Keles’te tören düzenlendi.

Keles’te lavanta şenliği

DERYA DEMİR PINAR

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yürüttüğü ve Büyükşehir Belediyesi’nin de katkı sunduğu projeyle Büyükorhan ve Keles’teki 3 kadın çiftçiye, 2017 yılında  6 bin 600 adet yağ kalitesi yüksek lavanta fidesi verildi. Dikimi sağlanan fideler büyüyüp çiçek açınca, ortaya çıkan renkli görüntü ve civara yayılan mis koku herkesin yüzünü güldürdü. 
Proje kapsamında destek alan 3 kadından biri olan Keles Belenören Köyü çiftçilerinden Fatma Arı’nın tarlasında önceki gün hasat vardı. Mahsül toplama törenine, Keles Kaymakamı Abdüssamed Kılıç, Büyükşehir Belediyesi Tarım AŞ. Genel Müdürü Fetullah Bingül, Keles Belediye Başkan Vekili Ahmet Yaşar Akbey, İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ile çok sayıda köylü katıldı. 

KADIN İSTİHDAMI ÖNEMLİ

İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, kadınların istihdamda daha güçlü olması için böyle bir proje geliştirdiklerini belirterek, ‘Kadınlarımızın, gençlerimizin köylerinde tutulmasını sağlamak gerekiyor. Bu, o açıdan önemli bir proje. Bu yıl ikinci kez hasadı yapılan lavantalardan,  üretim giderleri düştükten sonra kadın çiftçilerimizin eline dekar başına net bin 500 lira para geçecek. Bu da onlar için ek bir gelir olacak. Bir de, Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu distilasyon makinesi lavantaların yağa dönüşmnesini sağlıyor. Kombine bir çalışma ile buradan elde edilen lavanta yağının 600-700 TL aralığında piyasaya sunulması gibi bir imkan var” diye konuştu. 

KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜN…

Büyükşehir Belediyesi Tarım AŞ. Genel Müdürü Fetullah Bingül de, “Büyükşehir Belediyesi olarak tüm katma değeri yüksek, aile çiftçiliği modelini kalkındıracak dağ bölgesindeki vatandaşların evlatlarına burada iş sağlayacak çalışmaları önemsiyoruz. Tarım ve hayvancılık ile ilgili ne kadar çalışma varsa destek olmaya, çiftçimizin yanında olmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Keles’in Belenören Köyü’ndeki lavanya yetiştiricisi Fatma Arı ise,  lavanta yetiştiriciliğin tüm köye yayılmasını arzu ettiğini bildirdi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X