Kestel de ahududu sezonu başladı

Türkiye’nin ahududu (frambuaz) üretiminin yüzde 80’nin yapıldığı Kestel’de hasat dönemi başladı.

Kestel de ahududu sezonu başladı

OSMAN GÜNEŞ

Kestel’e bağlı Gözede, Alaçam, Lütfiye, Şevketiye, Kozluören, Sayfiye, Aksu, Derekızık ve Babasultan gibi mahallelerde yetiştirilen ahududu, genellikle küçük alanlarda aile işletmeleri tarafından üretiliyor ve Türkiye üretiminin neredeyse tamamına yakını bu bölgeden karşılanıyor. 

Yörede yetişen ahududunun diğer meyvelerde olduğu gibi tonajı olmayan ürün olduğunu ifade eden Kestel Ziraat Oda Başkanı Fevzi Fırtına, alım fiyatının çok düşük olduğunu ve üreticinin masraflarını karşılayamadığını belirtti.

Başkan Fırtına, “Tonaj elde etmek için çok emek verilen ahududu 2013 ve 2015 yıllarında 7 liraya alınmaktaydı. Son senelerde 4-5 liraya kadar düştü. Ürünün sadece toplama maliyeti 3,5 lira. Çiftçiden 5 liraya alınan ahududan üreticinin kazancı sadeci 1,5 – 2 lira civarında. Bu da çiftçiyi zor durumda bırakıyor” dedi.  

Balkan ülkelerindeki ahududunun Hırvatistan ve Sırbistan üzerinden Türkiye’ye gelmesinin de iç piyasayı olumsuz etkilediğini dile getiren Fırtına, bunun önlenmesi için gerekli duyuruları yaptıklarını ancak şimdiye kadar herhangi bir sonuç alamadıklarını sözlerine ekledi.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X