Kim’in nükleer silah yakıtı üretimini arttırdı iddiası

ABD istihbaratı, Kuzey Kore’nin geçen aylarda gizli sahalarda nükleer silah yakıtı üretimini arttırdığı iddiasında bulundu.

Kim’in nükleer silah yakıtı üretimini arttırdı iddiası

Adının açıklanmasını istemeyen 5 Amerikalı yetkili NBC’ye yaptığı açıklamada, ABD ile Kuzey Kore arasında diplomatik müzakerelerin devam etmesi konusunda mutabakata varılmasına rağmen Pyongyang yönetiminin nükleer silahlar için zenginleştirilmiş uranyum üretimini arttırdığını kaydetti.

NBC’nin haberinde, ABD istihbarat değerlendirmesinde Kuzey Kore’nin Yongbyon’daki nükleer yakıt üretim tesisinin yanı sıra birden fazla gizli nükleer sahaya sahip olduğu sonucuna varıldığı belirtildi.

Haberde, yetkililerden birinin, ‘ABD’yi kandırmaya çalıştıklarına dair kesinlikle tartışmasız kanıt mevcut.’ ifadesini kullandığı kaydedildi.

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) habere ilişkin yorumda bulunmadı. ABD Dışişleri Bakanlığı da istihbarat meseleleriyle ilgili değerlendirmede bulunulamayacağı açıklamasını yaptı.

ABD’NİN PLANI…

Bu arada Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Kuzey Kore’nin nükleer silahları ve balistik füze programını bir yıl içinde ortadan kaldırmaya yönelik bir planları olduğunu söyledi.

Bolton, Washington yönetiminin, Kuzey Kore’nin nükleer silahları ve balistik füze programının bir yıl içinde ortadan kaldırmasıyla sonuçlanacak bir plana sahip olduğunu, yaptırımların hızla kaldırılmasını ve Güney Kore ile Japonya’dan yardımların gelmesini isteyen Kuzey Korelilerin iş birliği yapmasını beklediğini belirtti.

Bolton, Kuzey Kore yönetimiyle müzakereleri yürüten ekibin sağlam adımlarla ilerlediğini belirterek, ‘Kuzey Korelilerin geçmişte neler yaptığının hepimiz bilincindeyiz’ ifadesini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X