Kıran kırana pazarlık

Yaklaşık 3,2 milyon memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyecek 5. Dönem Toplu Sözleşmesinin görüşmeleri, kıyasıya pazarlıklara sahne oluyor.

Kıran kırana pazarlık

Hükümet ile memur konfederasyonları arasındaki toplusözleşme sürecinde sıkı pazarlıklar sürpriz görüşmelerle devam etti. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı da olan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, önceki gece yeniden bir araya geldi. Bakan Selçuk, daha önce 2020 için yüzde 3,5+3, 2021 için yüzde 3+2,5 olarak sunduğu zam teklifini, sırasıyla yüzde yüzde 4+4, yüzde 3+3 olarak revize etti. Ancak bu öneri de kabul görmedi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, dün yaptığı açıklamada, 5. Dönem Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde bulundukları noktanın uzlaşma ve sözleşme imzalama seviyesinin uzağında olduğunu belirterek, ”Yeni ve daha büyük bir adım atılarak uzlaşmayı sağlayacak karşılıklı pazarlık sürecinin başlamasına imkan veren yeni bir maaş zammı teklifini en geç bugün (dün) sunmalarını istiyoruz” dedi.

EK SÜRE DE TALEP EDİLDİ

Toplu sözleşme süreci açısından önemli bir eşikte olunduğunu dile getiren Yalçın, ”Önümüzde artırılma beklentisi içerisinde olduğumuz iki husus var; ilki müzakere süresini uzatmak, diğeri ise zam oranlarını yükseltmektir. Takvimin sıkıştığı bir süreçte müzakere süresini ve zam oranlarını artırmak, taraflar arasında etkili ve sürekli iletişime ihtiyaç duyar. Bu anlamda yeni zam teklifini önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. Başkanlar Kurulunda hükümetin yeni teklifini masaya yatırdıklarının altını çizen Yalçın, ”Bu kapsamda, hizmet kollarında oluşan tabloyu, kamu görevlilerinin genelini ilgilendiren tekliflerin müzakeresi, müzakere için kullanılabilecek sürenin sınırlılığı ve süre artırmaya dönük yapılabilecekler gibi başlıklar üzerinden değerlendirmelerimizi gerçekleştirdik. Başkanlar Kurulumuz sunulan teklifi, yeni bir teklifin sunulması yönüyle takdir etti fakat yeterli zam oranlarını içermemesi nedeniyle de uzlaşmaya ve müzakereye uygun görmedi” diye konuştu.

NİYET VE GAYRET VAR AMA…

Kamu İşveren Heyeti Başkanı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’a çözüm arayışları ve müzakereyi sonuç odaklı yürütme gayretinden ötürü teşekkür eden Yalçın, şunları söyledi: ”Bu olumlu yaklaşım ve tavırlara rağmen hala uzlaşma noktasının uzağında, sözleşme imzalama eşiğinin dışındayız. Masada yer alan öznelerin durumunu şu şekilde ifade ve formüle edebiliriz; ‘niyet’ ve ‘gayret’ var ancak karar verici ‘kudret’ ile herkesin iradesini yansıtan ‘adalet’ henüz yok gözüküyor. Bu noktada toplu sözleşme masasında uzlaşma için ‘ya yetki kullanılmalı ya da yetki devri yapılmalı’ diyoruz. Çünkü müzakere iradesi ile uzlaşma iradesi aynı öznede buluşmuş gibi gözükmemektedir. Kamu görevlilerinin önümüzdeki 2 yıllık süreçte maaş ve ücretlerinin ne kadar artacağını belirleyecek oranların ne olması gerektiği hükümet ve kamu işveren heyeti tarafından da bilinmektedir. Şu anda bulunduğumuz nokta uzlaşma ve sözleşme imzalama seviyesinin uzağındadır.”

‘YETKİ’ MESAJI

-Kamu görevlilerinin hakkını savunmak, hukukunu gözetmek, ücretlerini artırmak, maaşlarını yükseltmek gibi hedef ve sorumluluklara sahip olduğumuzu hiçbir zaman unutmadık.

-Müzakere için sonuna kadar masanın zorlanmalı. Bizi sahaya zorlayacak yaklaşımları son derece yanlış buluyoruz ama başka seçenek kalmazsa buna tereddüt etmeyeceğiz.

-Masanın, cesaret veya dirayetini artırmak için masada yetkilendirilmiş kişilere ya yetki devri yapılmalı ya da yetkili kimse o masaya getirilmeli. Başkanın eli rahatlatılmalı.

-Memur-Sen olarak son derece gerçekçi, insanları beklentiye sokmayan ve gerginlik amacı taşımayan bir teklif sunduk. Hükümetin bu teklife makul yaklaşacağı kanaatindeyiz.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Hükümet ile memur sendikalarının yürüttüğü ve yaklaşık 3,2 milyon kamu görevlisi ile 2 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu görüşmeleri, normal şartlarda bugün sona eriyor. Yasaya göre, kamu işvereni ile yetkili konfederasyonu uzlaşma sağlayamazsa hakem heyeti süreci işliyor. 21-23 Ağustos tarihleri arasında yapılacak başvuru sürecinden sonra karar vermek için 4 günlük bir süre kalıyor. Hakem heyeti uzlaşma olmaması durumunda 24-28 Ağustos tarihleri arasında karar vermek zorunda.

KONFEDERASYONLAR NE İSTEMİŞTİ?

Memur-Sen: Taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı.

Türkiye Kamu-Sen: Taban aylığa seyyanen 600 lira, ilk yıl yüzde 10+10, ikinci yıl yüzde 8+8 zam ve her iki yıl yüzde 3 refah payı. Bayram ikramiyesi.

KESK: 2020 yılı için toplam yüzde 38 artış, 2021 yılı için de 2020 enflasyonu artı 3 puan refah payı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X