Kırgızistan’a ilk ticaret heyeti Bursa’dan

Bursalı bebe çocuk konfeksiyonu sektörü temsilcileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinin hemen ardından Kırgızistan’a gitti. Heyet, 180 milyonluk pazara açılan kapı Bişkek’te önemli temaslar gerçekleştirdi.

Kırgızistan’a ilk ticaret heyeti Bursa’dan

HASAN ALİ ÇAVUŞ / KIRGIZİSTAN-BİŞKEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta ziyaret ettiği ve Türk işadamlarına yatırım ve işbirliği çağrısı yaptığı Kırgızistan için ilk hamle Bursa’dan geldi. 60’a yakın bebe çocuk konfeksiyonu sektörü temsilcisi Bişkek’e çıkarma yaptı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) Ur-Ge projeleri kapsamında gerçekleştirilen organizasyonun ilk gününde Kırgızistan-Türkiye İş Forumu düzenlendi. Türkiye Cumhuriyeti Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat’ın da hazır bulunduğu toplantıda konuşan BTSO Başkan Yardımcısı İsmail Kuş,  bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörünün yüzde 80’ini tek başına karşılayan Bursa’nın ihracat potansiyelini artırma konusunda kararlılığını vurguladı. Bebe ve çocuk konfeksiyonu 2. Ur-Ge projesi kapsamında 5. yurt dışı programının Bişkek’e yönelik olduğunu ifade eden Kuş, buradaki temasların ardından Kazakistan’a geçeceklerini kaydetti.

kazakistan-btso-001.jpg

180 MİLYONLUK PAZARA AÇILAN KAPI

Bursa’nın Kırgızistan’a olan ticaret hacmini güçlendirmek istediklerini dile getiren İsmail Kuş, 6,2 milyonluk nüfusa sahip Kırgızistan’ın çevre ülkelerle yaptığı ticaret anlaşmalarıyla birlikte 180 milyonluk pazara hitap ettiğini söyledi. Kuş, ‘Şu anda 50’yi aşkın Bursalı firma Kırgızistan ile ticaret yapıyor, ancak biz Orta Asya’da bir merkez konumundaki bu pazarda daha aktif rol almak istiyoruz” dedi. Heyetin Başkanlığını üstlenen BTSO Meclis Üyesi ve MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses de, “Kırgızistan ve Kazakistan’a ihracat seferberliği başlattık. Ben bu organizasyondan çok ümitliyim” ifadelerini kullandı.
 

kazakistan-btso-003.jpg
BTSO Başkan Yardımcısı İsmail Kuş ve MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses, Türkiye Cumhuriyeti Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat’a İznik çinisi hediye etti.

BÜYÜKELÇİ’DEN FETÖ UYARISI

Türkiye Cumhuriyeti Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısına ilk olarak Bursalı işadamlarının cevap verdiğini vurguladı. Yapılan ikili iş görüşmelerinin her iki ülkenin ticari hayatına güç katacağına inandığını anlatan Fırat, Kırgızistan’ın 180 milyonluk bir pazara hitap ettiğini kaydetti. Burada yatırımcılara önemli fırsatlar sunulduğunun da altını çizen Fırat, Kırgızistan’da FETÖ’nün geçmişteki ağırlığına işaret etti ve önemli uyarılarda bulundu. Fırat, “İş kulübü kurduk. Çalışacağınız şirketleri buradan seçin. Aksi takdirde başınız ağrıyabilir. Biz burada atacağınız adımlar noktasında emrinize amadeyiz” diye konuştu.

kazakistan-btso-002.jpg

ÜLKE ATILIM SÜRECİNDE

Kırgızistan Bişkek Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Behzat Erten, Kırgızistan’da yeni bir atılım süreci var. Nüfusu 6 milyon 256 bin ve işsizlik oranı yüzde 7. GSYH 7 milyar dolar. Türkiye ile ticareti 500 milyon dolara yakın; hedef 1 milyar dolar” dedi.

45 BİN KONTEYNERDEN DEV PAZAR

Bursalı işadamları, Orta Asya’nın en büyük ticaret merkezi konumunda olan, 45 bin konteynerden oluşan ve yıllık iş hacmi 2 milyar dolara ulaşan Dordoi Pazarı’nı da gezdi. Hiçbir betonarme yapı bulunmayan ve konteynerlerin sıralanmasıyla oluşturulan dev ticaret merkezinde inceleyen işadamlarının birçoğu, burada kendi ürettiği ürünü buldu. Bursalı işadamları, dev pazarda kendi ürünlerinin taklitleriyle de karşılaştı.

KIRGIZİSTAN İLE İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Organizasyonun ikinci gününde ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. B2B organizasyonunun yapıldığı otele akın eden Kırgız işadamları, Türk ürünlerinin kalitesine inandıklarını vurguladı. Bursalı işadamları da yeni siparişlerin ve işbirliklerinin kapısını aralamanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. Bu arada aynı gün BTSO ile Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokole, BTSO Başkan Yardımcısı İsmail Kuş ile Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Rima Apasova imza koydu.
 

kazakistan-btso-004.jpg
Hasan Ali Çavuş

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X