Kırmızı et yerine tavuk-balık yiyin

Türkiye’nin ihtiyacı yok gibi görünse de hayvan sayısında bir miktar eksiği bulunduğunu dile getiren Bakan Pakdemirli, et yerine balık, tavuk ve hindi yenilmesini tavsiye etti.

Kırmızı et yerine tavuk-balık yiyin

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin toplam protein üretiminde bir eksiği olmadığını belirterek, et yerine balık, tavuk, hindi yenirse bu işin çözüleceğini söyledi.

Bakanlık ile Ankara Üniversitesi Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (ASAUM) tarafından Ziraat Fakültesi’nde ‘Balık Ankara’da da Yenir’ temalı festival düzenlendi. Bakan Pakdemirli, buradaki konuşmasında balığı haftada iki günden fazla yiyecek kadar çok sevdiğini ifade ederek, ‘’Türkiye’de çok konuştuğumuz bir şey var, o da et ithalatı. Senelik 60-100 bin ton et ithalatı yapmışız bugünlere kadar.

Bugünlerde çok ihtiyacımız yok gibi görünse de hayvan sayımızda bir miktar eksiğimiz var. Yoksa Türkiye’nin toplam protein üretiminde eksiği yok. Et yerine balık, tavuk, hindi, yesek bu iş çözülecek. 2002’de vatandaşlar 6 kilo et yiyormuş, şu anda 15 kilo yiyor ama şunu unutmamamız lazım, işin sağlık tarafı da var. Eti biraz daha az yiyelim, diğer taraflara doğru gidelim. 40’ına kadar kuzu, 40’ından sonra kuzunun yiyeceğini yiyeceksin. Diyetisyenler de bunu öneriyor. Et yerine balık tüketelim” dedi.

DÜNYANIN BALIK ÜSSÜ OLABİLİR

Yıllık ortalama 1 milyar dolar olan balık ihracatının 2 milyar dolara çıkarılması gerektiğine işaret eden Pakdemirli, ‘’Bu işin yapılabilirliği var, biraz daha agresif stratejiyle Türkiye’yi dünyanın balık üssü haline getirebiliriz. 280 bin ton olan su ürünleri üretimimizin 2023’te 600 bin tona ulaşması talimatını vermiştim.

Bu hızla gidersek, 2023 olmadan 600 bin tona çıkabiliriz. 2002’de yıllık 6-7 kilogram balık yiyormuşuz, bu rakam etle aynı. Şimdi ise 5,5 kilograma düşmüş. Demek ki bu alanda gidecek yolumuz, yiyecek çok balık öğünümüz var” diye konuştu. Pakdemirli, balıkçılara boy yasağına uyulması ve küçük balıkların avlanmaması uyarısında bulundu.

ÜRETİM ARTINCA FİYAT DÜŞER

Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş de, balık üretimini artırmanın önemli olduğunu ancak bunu yaparken çevrenin de korunması gerektiğini kaydetti. İbiş, ‘’Üretim artınca fiyatlar düşer böylece tavuk gibi her zaman yeriz. Hekimler olarak biz de haftada 2 tavsiyemizi 3’e çıkarırız. Bu tür etkinlikleri artırmalıyız, balığı daha çok sevdirmeliyiz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X