Kırmızı ete dönüş mü? 

Kırmızı et konusunda Kanada’da yapılan bir araştırma, bilim çevrelerinde büyük tartışma başlattı.

Kırmızı ete dönüş mü? 

Milyonlarca kişiyi incelediklerini söyleyen araştırmacılar kırmızı et ya da işlenmiş et tüketilmesinin sağlığa herhangi bir zararı olmadığını savundu. 

İşlenmiş et tüketiminin kanser, diyabet yada kalp hastalığına yol açtığını net bir şekilde söylemenin imaknsız olduğu bildirildi.
 
Kanada, İspanya ve Polonya’dan bilim insanları yaptıkları ortak çalışmada, haftada 4 kez et yemenin herhangi bir sağlık sorununa yol açmadığını öne sürdü.  Bilim insanları 54 bin kişiyle rastgele yaplan deneyin sonunda kırmızı et tüketimiyle kalp hastalığı, kanser ve diyabet hastalığı aasında dikkate değer  hiçbir istatiksel bağlantı bulamadıklarını belirttiler. 

Uzmanlar, kırmızı et tüketimini haftada en az 3 porsiyon altında tutmanın, rahatsızlık miktarını çok az düşürdüğünü belirtti. Ancak araştırmacılar, bu bağlantının çok muğlak olduğuna vurgu yaptı. 

BİLİM DÜNYASI BÖLÜNDÜ

Araştırma bilin düyasında tartışma yarattı. Dünya çapında kabul gören bilimsel araştırmalar,  kırmızı et tüketiminin kanser, diyabet ve kalp hastalıkları riskini artırdığını gösteriyor. Özellikle işlenmiş etlerdeki işlemler sırasında kullanılan kimyasallların kanser riskini artırdığı tahmin ediliyor. İngiltere Kanser Araştırmaları Merkezi, kırmızı et tüketmek yerine vejeteryan proteinler tercih edilmesini, balık ve tavuk gibi gıdalara öğünlerde daha çok yer verilmesini tavsiye ediyor.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X