Kolon kanseri bileşiğine Avrupa patenti

Uludağ Üniversitesi öğretim üyelerinin kolon kanserinin tedavisi için geliştirdikleri bileşik, Amerika’dan sonra Avrupa patentini de aldı. Proje ekibi, ilk milli kanser ilacı olmaya aday bileşik için ilaç firmalarıyla görüşüyor.

Kolon kanseri bileşiğine Avrupa patenti

DESTEK BEKLİYORLAR

Tez danışmalığını Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünden Prof. Dr. Veysel Turan Yılmaz’ın yaptığı ve Dr. Öğr. Üyesi Ceyda İçsel’in doktora tezi çerçevesinde sentezlenen bir palladyum bileşiğinin, İstinye Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Engin Ulukaya tarafından kolon kanseri hücrelerine karşı yüksek derece etki gösterdiği belirlendi.

Selanik Üniversitesi’nden Dr. Konstantinos Dimas, bu bileşiğin kolon kanserli farelerde tümörlerin boyutunu, halen kullanılan ticari  ilaçlardan daha etkili şekilde küçülttüğünü ispatladı.

Söz konusu buluşun kolon kanserinin tedavisinde klinikte kullanılan ilaçlara göre daha umut vaat edici olduğunu belirten Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel T. Yılmaz, bileşik için Türk Patent ve Marka Kurumundan 20 yıl süreli incelemeli uluslararası patent aldıklarını belirterek, daha sonra ilaç sektörü gelişmiş ABD’den de patent alıp, bileşiği korumaya aldıklarına dikkati çekti.

Yılmaz, ‘Milli ilaç’ kapsamında bu bileşikle ilgili insan deneylerinin tamamlanarak ülkemize yeni bir kanser ilacı kazandırılması konusunda özel sektör ve devletin bu konuda ilgi ve desteklerini beklediklerini vurguladı. 
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X