Kongre devre dışı

ABD Başkanı Trump, Suudi Arabistan’a silah satışı için Kongre’yi devre dışı bırakacak. Trump’ın Kongre onayını ‘bypass’ eden acil durum yetkisini kullanarak Suudi Arabistan, BAE ve Ürdün’e silah satışını onaylayacağı duyuruldu.

Kongre devre dışı

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran ile siyasi gerilimden dolayı ‘ulusal alarm’ ilan ederek Suudi Arabistan ve bölgedeki müttefiklerine milyarlarca dolar değerinde silah satışının serbest bırakılması için harekete geçti.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, söz konusu yetki kullanımı konusunda Kongre’yi bilgilendirdiği ve bildirim mektubunda, ‘İran’ın faaliyetleri nedeniyle acilen silah satışına ihtiyaç olduğu’ ifadelerini kullandığı aktarıldı.
Trump yönetiminin Kongreyi kenara iten bu adımının ardından 22 anlaşmayı en kısa süre içinde nihayete erdirmesi ve toplam 8 milyar dolarlık  silahları bu ülkelere satması bekleniyor.

 YASAYI KÖTÜYE KULLANMAK

 Özellikle Demokrat senatörler ve Temsilciler Meclisi üyeleri, Trump’ın adımını ‘ilgili yasayı kötüye kullanmak’ şeklinde yorumlarken, birçok Cumhuriyetçi ismin de Yemen savaşında Amerikan silahlarının kullanılmasına karşı  olduğu biliniyor.

 SUUDİLERE İYİLİK YAPMAYI TERCİH ETTİ

 Senato Dış İlişkiler Komitesinin Kıdemli Demokrat Üyesi Bob Menendez, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak Trump yönetimine tepki gösterdi.

Menendez açıklamasında, ‘Yönetim bir kez daha uzun soluklu ulusal çıkarlarımızı veya insan haklarını önceleme konusunda başarısız oldu. Bunun yerine Suudi Arabistan gibi otoriter ülkelere ‘iyilik yapmayı’ tercih etti.’ değerlendirmesini yaptı.

 Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi James Risch de Trump’ın adımının ‘yasallığının’ tartışmaya açık olduğunu ve bunu yakından inceleyeceklerini açıkladı.

 KONGRE KARŞI ÇIKMIŞTI

 ABD yönetimi, yabancı ülkelere yaptığı silah satışlarında Kongreye  yazılı bildirim yapmak ve Kongrenin varsa itirazlarını değerlendirmek zorunda. Kongrenin her iki kanadı da ABD’nin Yemen savaşı bağlamında Suudi Arabistan’a satmak istediği silahların satışına blokaj koymuş, yönetimin kararını gözden geçirmesini talep etmişti.

Trump, Japonya’ya gitti

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore ve Çin geriliminin gölgesinde dört günlük sürecek ziyareti için Japonya’ya gitti.

Yarın, Japonya’nın yeni İmparatoru Naruhito ve İmparatoriçe Masako ile görüşecek olan Trump, yeni imparatorla görüşen ilk yabancı devlet başkanı olacak.  Başbakan Şinzo Abe ile de bir araya gelecek olan Trump’ın, Abe ile ikili ticaret müzakereleri ve Çin, Kuzey Kore ve İran da dahil olmak üzere dünya gündemindeki konuları görüşeceği tahmin ediliyor. 

Trump, bugün Japonya Başbakanı Abe ile golf oynayacak. Ardından Tokyo’daki Kokugikan Sumo Arenası’nda Summer Grand Sumo Turnuvası’nın son gününe katılacak olan Trump’ın kazanan güreşçiye kupasını vermesi bekleniyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X