Körfez’e askeri devriye

ABD, İran’ın tehditlerine karşı, uluslararası bir askeri koalisyon oluşturma hazırlığında. Bu koalisyon Hürmüz ve Bab’ül Mendep boğazlarında petrol tankerleri ve ticari gemileri korumak için devriye yapacak.  

Körfez’e askeri devriye

Amerika Birleşik Devletleri, İran ve Yemen açıklarındaki stratejik öneme sahip sularda görev yapmak üzere uluslararası bir askeri koalisyon kurulması için plan hazırladı.

ABD’nin planına ilişkin açıklama, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’dan geldi. Dunford, ‘Hürmüz Boğazı ve Bab’ül Mendep’te seyrüsefer güvenliğini sağlamak için bir koalisyon kurulması konusunda bazı ülkeler ile temas içerisindeyiz’ diye konuştu.

Girişime destek için siyasi irade gösteren ülkelerin birkaç gün içerisinde netleşeceğini belirten Dunford, ‘Ardından bu girişime verilecek belirli imkanlar konusunda ordularla doğrudan çalışacağız’ dedi.

İki ülke arasında askeri tansiyon geçtiğimiz haftalarda ABD Hava Kuvvetleri’ne ait bir insansız hava aracının (İHA), İran tarafından düşürülmesinin ardından yükselmişti. Olay sonrası yaptığı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik saldırı hazırlığı içerisine girdiklerini ancak operasyondan son anda vazgeçtiğini duyurmuştu. 

‘UÇAK GEMİLERİNİ YOK EDERİZ’

ABD ile yaşanan gerginliğe ilişkin İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Hüseyin Nejat’tan da bir açıklama geldi. Nejat, ABD’nin Körfez’deki askeri üsleri ve uçak gemilerinin, İran füzelerinin menzili içerisinde olduğu uyarısında bulundu. Nejat, “Eğer bir hata yaparlarsa, füzelerimiz onların uçak gemilerini yok eder. Amerikalılar, İran’la askeri olarak karşı karşıya gelmenin nasıl bir sonuca yol açacağının farkında’ dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X