Korkutan uyarı: ‘7’lik deprem kapıda’

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er ve Jeofizik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Murat Arabacı, 12 Kasım 1999 Düzce depreminin 19’uncu yılında düzenlediği basın toplantısıyla uyarılarda bulundu.

Korkutan uyarı: ‘7’lik deprem kapıda’

DERYA DEMİR

Bursa’da 7 şiddetinde deprem beklendiğinin altını çizen Er, “Yapılması gereken şeyler çok basit. Planlama yapacağız. Bin tane, 10 bin tane tek planlama, bir tane bütüncül planlamanın yerini tutmaz. Deprem hangi büyüklükte, nerede olur biliyoruz. Zemin ve binaların özelliklerini de biliyoruz. Yapılacak şey bütüncül planlamadır” dedi. 

“EĞİTİMDEN GEÇMELİYİZ”

Anlatıların bir hikaye gibi geldiğini ve pek de ciddiye alınmadığını savunan Er, “1855 depreminden daha kötüsünü yaşayacağız. Küçük kıyamet diyorduk, ama orta kıyameti yaşayacağız. 1855 yılındaki gibi Tophane yamaçlarındaki bir Bursa’dan bahsetmiyoruz. Sıvılaşma bölgelerindeki birçok yapılaşmadan söz ediyoruz. Eğitimden geçmemiz lazım. Jeolojiye, jeofiziğe önem vermemiz gerekirken maalesef böyle bir şey yok. Bu işler ciddiye alınmıyor” diye konuştu. 

“5.5  ÜZERİ 485 DİRİ FAY MEVCUT” 

Türkiye’nin diri fay haritasına göre büyüklüğü 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay olduğuna dikkat çeken Er, ülkenin jeolojik yapısının, deprem gerçeğini hatırlattığını ifade etti. Afet yönetim ve yapı denetim sistemlerinin gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Er, “Depremlere karşı daha hazırlıklı olmalıyız. Doğa olaylarının afete dönmesini istemiyorsak bilimin ve tekniğin gereğini yapmalıyız. Deprem kapıda ancak Bursa depreme hazır değil” dedi. 
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X