Kosova’dan Avrupa’ya ”umuda yolculuk”

Daha iyi bir yaşam umuduyla yasa dışı yollarla Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göç eden Kosova vatandaşlarının sayısı son günlerden yeniden yükselmeye başladı.

Kosova’dan Avrupa’ya ”umuda yolculuk”

Başkent Priştine’den otobüslerle Belgrad’a giden Kosova vatandaşları, oradan da yasa dışı yollarla Macaristan’a geçiyor. Macaristan’a geçen Kosovalıların bir kısmı bu ülke makamlarından sığınma talebinde bulunurken, bir kısmı da Avusturya ya da Almanya’ya gidip bu ülkelerden sığınma talep ediyor.

Son günlerde “arı kovanını” andıran Priştine Otogarı’nda yüzlerce vatandaş “umuda yolculuk” için sıraya girmiş durumda. Yoğun talep üzerine Priştine’den Belgrad’da her gece 10 otobüs yola çıkıyor. Otobüs biletlerinin ise günler öncesinde satılmış olması dikkati çekiyor.

AB ülkelerine göç eden Kosovalıların büyük çoğunluğunu gençler oluştururken, bazı Kosovalılar ise aileleriyle birlikte ülkeyi terk ediyor.

Milaim Halili, AB ülkelerine göç eden erkek kardeşini ve onun ailesini yolcu etmek üzere otogara gelenlerden.

Halili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kosovalıların ülkeden kaçmalarının başlıca nedeninin ekonomik koşullar olduğunu söyledi.

Erkek kardeşinin Kosova’da 130 avro maaşla çalıştığını, buna karşın her ay 160 avro elektrik faturası ödemek zorunda kaldığını anlatan Halili, “Gitmek zorundalar. Bir daha kesinlikle buraya dönmeyecekler. Belki dönmek isteyecekler ama dönemeyecekler. Üzgünüm, bu korkunç bir şey” diye konuştu.

Drita Gashi de erkek kardeşini yolcu edenlerden. Kardeşinin 22 yaşında ve üniversite öğrencisi olduğunu söyleyen Gashi, tüm risklere rağmen bu yolculuğa çıkma kararı aldığını vurguladı.

Gashi, “Burada iş yok, gelecek yok. İktidardaki partilerle bağı olmayanlar burada iş bulamıyor. İnsanlar bu yüzden gidiyor” şeklinde konuştu.

Tahir Shabani de işleri olmadığı için Macaristan’a göç eden arkadaşlarını otogardan yolcu edenlerden.

Resmi rakam yok

Kosova’dan kaç vatandaşın AB ülkelerine göç ettiğine dair resmi bir rakam açıklanmazken, son üç ay içerisinde Sırbistan üzerinden Avrupa ülkelerine göç eden Kosovalıların sayısının 50 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

Yetkililer vatandaşların yasa dışı yollarla Avrupa’ya göç etmemeleri, bu kişilerin daha yoksul olarak geri döneceği uyarısında bulunsa da bu çağrılar vatandaşların umuda yolculuğunu engelleyemiyor.

Kosova Meclisi’nin de bu hafta içinde yasa dışı göçü engelleme önlemleri içeren yasa tasarısını genel kurulda görüşmesi bekleniyor.

Bu arada, hiçbir AB ülkesi Kosova vatandaşlarına sığınma hakkı vermezken, ülkede yasa dışı ikamet ettiği tespit edilenler sınır dışı edilip kendilerine bu ülkelere giriş yasağı getiriliyor.

Kosova’nın, bölge ülkeleri arasında AB ülkelerinin vize uyguladığı tek ülke olması dikkati çekiyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X