Köylülerin nöbeti sürüyor: ‘Bayramda da buradayız’

Büyükorhan’a bağlı Karaağız Köyü’nde biyokütle enerji santralinin yapımına karşı köylülerin nöbeti sürüyor.

Köylülerin nöbeti sürüyor: ‘Bayramda da buradayız’

DERYA DEMİR

51 gündür, gece erkekler, gündüz kadınlar köyün girişinde nöbet tutarken, kurban bayramını da bu alanda geçireceklerini söylediler.

Karağız Köyü’nde yapılmak istenen biyokütle santraline tepki göstren köylüler çalışmalara geçit vermiyor. İş makinelerinin geçmesine izin vermeyen köylüler, tüm yolları kapattılar. Köylüler, hayatlarını köy girişinde geçirirken, gece erkeklerin beklediği nöbeti, gündüz kadınlar devralıyor.

Hayvanlarını otlatan ya da tarım arazisindeki işini bitiren kadınlar ellerini dahi yıkamadan nöbet yerine gidiyor ve gün boyu bekleyiş sürüyor. Adeta 7’den 70’e tüm köylülerin katıldığı nöbet, santralin yapımı durdurulana kadar devam edecek.

“BUDAMAYA BİLE KIYAMIYORUZ”…

İddiaya göre; santralin yapımının uygunluğunu kanıtlamak için 63 hanelik köy 3 hanelik olarak gösterilmiş. 10 binin üzerinde küçükbaşın bakıldığı köyde hayvan besiciliğinin de yapılmadığı ifade edildi. Köye yaklaşık 500 metre uzaklıkta yapılması planlanan santral için köyde bulunan ardıç ağaçları dahi kesilecek.

1989 yılında ardıç ağaçları için bir koruma kanunu çıkardıklarını belirten köylüler, “Ardıç ağacına dokunan kişi para cezasına çarptırılıyor. Biz bu ağaçları budamaya kıyamazken sırf santral nedeniyle kesecekler” dediler. 

“İKAMETGAHIMIZ NÖBET YERİ”…

Biyokütle enerji santrali yerine baraj yapılması çağrısında bulunan köylüler, günlük bütün işlerini nöbet alanında yapıyor. PTT’nin dahi mektupları ve kargoları nöbet alanına getirdiğinin altını çizen köylüler, “Artık ikametgah adresimiz nöbet alanı.

51 gündür buradayız. Yatmak için kamyonetlerin arkasına yataklar yaptık. Çayımızı burada içiyor, yemeğimizi burada yiyoruz.

Biyokütle santralini buraya kurdurmayacağız. bayram için satıyorduk. Buradaki nöbet nedeniyle Yetiştirdiğimiz hayvanları satma fırsatımız olmadı. Bayramı da bu alanda geçireceğiz.

Bu santral kararından dönülene kadar bayram bize haram. Biz çocuklarımızı bu topraklarda büyüttük. Sağlıklı olan bu topraklarımız, gelecek olan santral yüzünden zehire dönüşecek. Artık sesimizi duyun. Köyümüzde bu santrali istemiyoruz”” diye konuştular. 
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X