Kriz büyüyor

İran ile İngiltere arasında yaşanan karşılıklı tanker alıkoyma krizi tırmanıyor. Londra, Tahran yönetimine “tehlikeli yolu seçiyor olabilir” uyarısında bulundu.

Kriz büyüyor

Krize Avrupa’nın iki büyük ülkesi de dahil oldu. Almanya ve Fransa İngiltere ile dayanışma içerisinde olduğunu duyurarak İran’a  tankerin serbest bırakılması çağrısı yaptı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hürmüz Boğazı’nda İngiltere bandıralı bir petrol tankerine el koymasıyla başlayan gerilim sürüyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun Hürmüz Boğazı’nda İngiltere’ye ait petrol tankerine cuma günü alıkoymasına üzerine Tahran yönetimine “tehlikeli yolu seçiyor olabilir” uyarısında bulundu. Almanya ve Fransa da İngiltere ile dayanışma içerisinde olduğunu duyurarak İran’a çağrı yaptı.

Bakan Hunt Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Cebelitarık’un Suriye’ye giden petrolü hukuka uygun şekilde yakalamasının ardından, Körfez’deki dünkü olay İran’ın tehlikeli bir yasadışı ve istikrarı bozucu davranış yolunu seçmiş olabileceğine yönelik endişe verici işaretler gösteriyor” dedi. İngiliz Bakan Grace1 tanker meselesini çözmek için çalıştıklarını ancak güvenli taşımayı garanti altına alacaklarını bildirdi.

TANKER KAZAYA KARIŞTI

İran Devrim Muhafızları Ordusu ise cuma günü Hürmüz Boğazı’nda İngiltere’ye ait petrol tankerini alıkoymasına gerekçe olarak tankerin bir balıkçı teknesiyle kazaya karışmasını gösterdi. İngiliz donanması İran’a ait Grace 1 isimli tankeri AB yaptırımlarını ihlal ederek Suriye’ye petrol taşıdığı iddiasıyla 4 Temmuz’da Cebelitarık’ta el koymuştu. İran ‘Grace 1’ adlı tankerin durdurulmasının İngiltere için ‘sonuçları olacağı’ açıklamasını yapmıştı.

BERLİN VE PARİS’TEN DESTEK

Öte landan Almanya ‘meşrulaştırılamayacak’ tankere olma koyma nedeniyle İran’ı kınadı. Almanya el koyma nedeniyle Hürmüz Boğazı’nda artan tansiyonun tehlikeli şekilde yükseldiğini kaydederek, ‘Tanker ve mürettebatın serbest bırakılması için İran’a çağrı yapıyoruz’ ifadelerini kullandı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı ise tankere el konulması olayında İngiltere ile tam dayanışma içerisinde olduğunu duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada tankerin serbest bırakılması için İran’a çağrı yapılırken, ‘Bu tür eylemler bölgede tansiyonu düşürme çabalarına zarar veriyor’ denildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X