Kurbanlık seçerken nelere dikkat edilmeli?

Kurban Bayramı yaklaşıyor. Peki kurbanlık hayvan seçerken nelere dikkat edilmeli?

Kurbanlık seçerken nelere dikkat edilmeli?

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Ömer Göksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı öncesi sağlıklı kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Vatandaşların öncelikle kurbanlığı veteriner hekim kontrolünün olduğu güvenilir noktalardan almasının önem taşıdığını belirten Göksoy, hayvanların kulağında küpe bulunmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kurbanlıkların fiziki görünüşü

Kurbanlıkların fiziki görünüşlerinde olumsuzluk ve anormallik bulunmaması gerektiğini ifade eden Göksoy, ağız ve burun kısımlarında salya, yara, akıntı, vücutta geniş yara, şişlik ve ödem bulunan hayvanların satın alınmamasını istedi.

Kondisyonu iyi, yuvarlak hatlı ve vücutta kemik çıkıntıları fark edilmeyen, çevresine tepki veren, arka bölümü ıslak olmayan ve dışkı bulaşmamış hayvanların seçilmesi gerektiğini söyleyen Göksoy, şu bilgileri verdi:

“Hayvanın çok zayıf olması, çeşitli hastalıklara maruz kaldığının, yetiştirilirken hayvan refahına dikkat edilmediğinin belirtisi olabilir. Yine vücudunda, eklemlerinde çeşitli yara, apse ve şişliklerin bulunması, daha sonra etinde, iç organlarında çıkabilecek çeşitli problemlere işaret edebilir. Hayvanın ishal olması da çeşitli hastalıkların belirtisi olabileceğinden, arka kısmının ıslak olmaması, dışkı bulaşmamış şekilde olmasına dikkat edilmeli. Yine memelerinin şiş olması da hastalık belirtisi olacağından bu şekildeki hayvanlar da satın alınmamalı. Vatandaşlar tüm bunlara dikkat ettiklerinde sağlıklı bir kurbanlık seçmiş olacaktır.”

Erkek kurbanlık önerisi

Prof. Dr. Göksoy, kurbanlıkların gebe olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.

Gebe kurbanlıkların çoğu zaman fark edilemediğini, bunun ancak kesim sırasında anlaşılabildiğini dile getiren Göksoy, “Ülkemizde hayvan sayısının azalmaması büyük önem taşıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 verilerine göre Türkiye’de büyükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2 azalırken, küçükbaş hayvan sayısı ise yüzde 7,7 artmıştır. Bu nedenle kurbanlık alacak vatandaşların özellikle büyükbaş hayvanda gebe olma ihtimalini göz önünde bulundurarak dişilerden ziyade erkek olanları tercih etmesi daha isabetli olacaktır” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X