Kurşun, insanı nasıl kısa sürede öldürebiliyor?

Film ve dizilerde kurşunla vurulan insanlar hemen ölüyor ama durum gerçekten de öyle mi?

Kurşun, insanı nasıl kısa sürede öldürebiliyor?

İnsan vücudu %90 sudan ibaret olan bir et torbası. Sıvılar sıkıştırılamazlar.

Dolayısıyla kinetik enerjiyi yayan hidrodinamik şok dalgası bütün vücuda yayılırken nörolojik sensör görevi yapan hücrelere yoğun baskı uygular.

Biz bunu gözde ani bir ışık patlaması ve arkasından gelen bayılma olarak yaşarız. Ölüm hadisesi bu bayılma esnasında yaşanan kan kaybından oluyor. Beyinden vurulma ise zaten ölüm.

KURSUN ile ilgili görsel sonucu

Diğer durumlar

Kurşun öldürmez. İstersen 60 tane kurşun ye fark etmez. Tabi bu beyin çalışmaya devam ettiği ve kalp durmadığı sürece geçerli. Yani atış bu iki nokta dışında bir yere yapıldıysa hemen ölmezsiniz. Ateşli yaralanmalarda insanlar genelde kan kaybından ölür. Eğer delik kanı durdurmanın çok zor olduğu bir noktada, mesela hayati bir organda açılmışsa doktorlar da çare olamaz bazen. Uzun lafın kısası, kan kaybınız durdurulabildiği sürece isterseniz 160 kurşun yiyin, hayati bir organa denk gelmediyse ölmezsiniz.

“Vurulan adamlar niye yere düşer ya da bayılır?” sorusuna da açıklık getirelim.

Beyin kendi halinde takılıp vücuda komut vermekle uğraşırken yenilen kurşunun vücutta meydana getirdiği titreşim yüzünden bir anda şok geçiriyor ve “ne oluyoruz bu ne” dedikten sonra vücudun şalterini kapatıyor. Tıpkı evimizde elektrik prizlerinde pat çat sesleri duyduğumuzda ya da elektrik ile ilgili bir sorun hissettiğimizde hemen anahtarı ya da şarteli indirmemiz gibi.
 

Kurşun isabet ettiği takdirde kesin ölümün yaşandığı bölge.

Kurşun zaten ana arterlerden birine denk gelmedikçe, kafadan veya kalpten direkt vurulmadıkça bir insanı anında öldürmez. vücut yaşadığı travma dolayısı ile şoka girer.

Ölüm dediğimiz durum vücuttaki sistemlerden birinin ya da birkaçının çökmesi sonucu beynin çalışmayı durdurması ise bu, vurulduğunuz yere bağlı olarak çok uzun da sürebilir birkaç dakika da. Öyle filmlerdeki gibi vuruldum düştüm yattım gibi olmuyor ölüm. Daha dehşet verici. Ağızdan köpük gelmesi, çığlıklar ve acı ile dolu.

Kurşunun insanı anında öldürmesinin sebebi, film ve dizilerden bilinen bir yanlıştır. Üstelik vurulup veda konuşması yapma olayı da yanlıştır.

Beyin belli bir eşiğin üzerindeki acıları algılayamaz. Kendisini korumaya alır. 5,56 kalibrede bir mermi vücuda girdiğinde beyin kendisini korumaya alır ve bütün gereksiz uygulamaları kapatır. Bu vurulan kişinin menfaatinedir ama can çekişerek ve aşırı kan kaybederek ölme ihtimali de olasıdır.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X