Kurtuluşun 92. yılı

Bursa`nın kurtuluşunu, Milli Mücadele`nin eşsiz destanlarından biri olarak gururla ve minnetle kutluyoruz.

Kurtuluşun 92. yılı
Bursalılar için büyük önem taşıyan 11 Eylül, Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan yolda özgürlüğün ve bağımsızlığın günüdür…
 
Mustafa Kemal’in Anadolu topraklarında başlattığı onurlu mücadelenin sonucudur 11 Eylül.
 
Bundan tam 91 yıl önce, Türk askerleri ‘2 yıl, 2 ay, 2 gün’ süren mücadelenin ardından 11 Eylül 1922’de Yunan askerini Bursa topraklarından çıkarmıştı.
 
RÜŞTÜ BEY
 
Saat 08.20’de Yüzbaşı Rüştü Bey’in göndere çektiği bayrakla işgalden kurtulan Bursa’da yepyeni bir sayfa açılır. 2 yıldan fazla düşman işgalinde kalan kent artık özgürdür.
 
Fetihten sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentliğini üstlenen Bursa, Birinci Dünya Savaşı’nın kaybedilmesinin ardından tüm Anadolu kentleri gibi büyük sıkıntı yaşadı.
 
Osmanlıların da aralarında bulunduğu İttifak Devletleri’nin savaşı kaybetmesi üzerine, Bursa için acı ve sıkıntı dolu günler Yunan askerlerinin 8 Temmuz 1920’de kenti işgaliyle başladı.
 
30 Ağustos’la birlikte düşmanın gücü kalmamıştır. Anadolu’daki işgal edilen topraklar birer birer kurtarılır.
 
İzmir’in 9 Eylül’de kurtuluşundan sonra sıra Bursa’ya gelmiştir. 3. Kolordu’ya bağlı 48. Süvari Alayı ve milislerimiz Yunan askerlerini kıskaca almıştır. Kahramanca süren çatışmalardan sonra 11 Eylül 1922 sabahı Bursa düşman işgalinden kurtarılır.
 
Bursa’nın Yunan işgalinden kurtuluşu, Ankara’ya, ‘Yeşil Bursa al sancağına kavuştu’ yazılı kısa ama anlamlı bir telgrafla bildirildi.
 
BURSA SALNEMESİ’NDEN
 
Şükrü Naili (Gökberk) Paşa 1927 Bursa Salnamesi’nde şu satırları kaleme alır:
 
‘… Bursa şehri kurtuldu, ama düşman Mudanya ve Kemalpaşa’ya doğru takip ediliyordu. Süvari Kıtası Ulubat istikametinde ilerliyor.
11 Eylül akşam üzeri düşman Filadar (Gündoğdu) Köyü’nün doğu ve güney sırtlarında, Maskara (Çağlayan Köyü) Aksungur istikametinde perişan olmasına rağmen, savaşa devam etmeye çalışıyor. 12 Eylül günü sabahı Kolordu’nun yaptığı taarruz, düşmanın dört alaylık 11. Tümen’in esir olması ile bitti. Bundan başka Mudanya’da düşmandan milyonlarca liralık savaş vasıtası ganimet kaldı.
Bununla Kolordu’nun vazifesi bitmedi. Memleketin düşmandan tamamen kurtarılması gerekiyordu. Düşmanı takip için Kolordu 13 Eylül’de Bandırma istikametine yöneldi. 17 Eylül günü Bandırma’ya yapılan taarruz ile düşman Bursa vilayetinden ve bütün yurttan atıldı.’
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X