Lise krizi kapıda!

Eğitim hayatına 4+4+4 sistemiyle başlayan öğrencilerin 8’nci sınıfa geçmesiyle, Bursa genelinde liseye geçecek öğrenci sayısı bu yıl 15 bin kişi artacak.

Lise krizi kapıda!

DERYA DEMİR PINAR

Şehirde bu öğrenci yükünü kaldırabilecek kapasitede lise olmadığını belirten eğitimciler, MEB yetkililerine ‘Anadolu Lisesi açmaları’ çağrısında bulundu.

Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte bu yıl 8’nci sınıf öğrenci sayısında yaşanan yüksek artış, tartışmaları da beraberinde getirdi. 4+4+4 eğitim sistemiyle 2012-2013 eğitim öğretim döneminde zorunlu ilkokula başlayan çocukların bu yıl 8’nci sınıf çağına gelmesi, Türkiye genelindeki öğrenci sayısında birden 600 bin artışa neden oldu. Bu artış, önümüzdeki dönem yapılacak liseye yerleştirmelerde krizin habercisi niteliğinde… Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınacağı belirtilen önlemlerin açıklanması beklenirken, sendikalar ise bu soruna bir an önce çözüm bulunması gerektiğini belirtiyor.

BURSA’YA 179 LİSE YETERSİZ…

Türkiye genelindeki 8’nci sınıf öğrencilerinde yaklaşık 600 bin artış yaşanırken, Bursa’da ise bu sayı 15 bin civarında… Geçtiğimiz yıl 41 bin 901 olan liseye yerleşecek öğrenci sayısının, önümüzdeki yıl 15 bin artışla 57 binlere dayanmasına kesin gözüyle bakılıyor. 72 Anadolu, 40 İmam Hatip, 67 Mesleki Teknik ve Anadolu olmak üzere Bursa’da 179 lise bulunurken, önümüzdeki yıl nasıl bir planlama yapılacağı ve lise sayısında artış yaşanıp yaşanmayacağı merak konusu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri sorunun sadece 1 yıl yaşanacağını ifade ederken, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen bölgesel toplantılarla da çözümün buluncağı dile getiriliyor. Çözümüm ne şekilde olacağı ise yılbaşından sonra netlik kazanacak.

ÇÖZÜM ANADOLU LİSESİ ARTIŞINDA…

Konuyu değerlendiren Türk Eğitim Sen Başkanı Fatih Gümüş, ‘‘Anadolu Lisesi azlığından dolayı Bakanlık 13 Anadolu Lisesi’nde kontenjanı 2 katına çıkardı. Bunlardan 2’si ikili eğitime geçti. İkili eğitime geçmeyen okullarda kütüphaneler ve laboratuvarlar dersliğe çevrildi. Yani Bursa’da ciddi bir Anadolu Lisesi talebi mevcut. Bu sene 2 bin 670 öğrenci, istediği halde herhangi bir Anadolu Lisesi’ne yerleşemedi. Bu sayı, artan 8’nci sınıf öğrencisi mevcuduyla çok daha yüksek olacak. Bu nedenle Milli Eğitim Müdürlüğü’ne çağrımız, ikili eğitime geçilmemesi ve tercih edilmeyen okulların Anadolu Lisesi’ne dönüştürülmesi yönündedir. Bu şekilde seneye oluşacak olan sorunun önüne geçilebilir” dedi.

YETERLİ ALT YAPI YOK…

Bursa’da mevcut lise kontenjanı kapasitesinin yetersiz olduğunun altını çizen Eğitim İş Şube Başkanı Özkan Rona da, şöyle konuştu: ‘‘Yüzde 30 oranında artan 8’nci sınıf öğrencisini Bursa’nın kaldırabilecek yeterli alt yapısı yok. Eğer milli eğitim yetkilileri acil bir önlem planı yapmaz, yeterli sayıda okul türü ve kontenjanı oluşturamazlarsa, özellikle Anadolu Liseleri’nde ikili eğitime dönmekten başka seçenekleri kalmayacak. Bir yandan Anadolu Liseleri’nde 45 kişilik sınıflarda eğitim yapılırken, diğer yanda İmam Hatip ve meslek liselerinde önemli sayıda derslik fazlalığı bulunmaktadır. Öğrencilerin mağdur olmaması için boş kalan İmam Hatip ve meslek iseleri bir araya toplanarak, ortaya çıkan derslik ve okullar Anadolu Lisesi yapılmalıdır.”

YA DÖNÜŞÜM YA KADEMELİ GEÇİŞ…

Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Ramazan Acar ise şunları kaydetti: ‘‘Bursa’da mevcut haliyle bu öğrenci kapasitesini kaldırabilecek bir alt yapı yok. Çünkü geçen sene Anadolu Liseleri’ne ciddi bir talep oldu. Bu noktada ya dönüşüm ya da kademeli geçiş formülüyle bu sorun ortadan kaldrılabilir. Önlem alındığı taktirde herhangi bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Ancak doğru formül uygulanmazsa yerleştirmelerde sorun yaşanabilir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X