Liseye Geçiş Sınavı’nda illere göre başarı sıralaması belli oldu! Bursa kaçıncı sırada?

Liseye Geçiş Sınavı’nın (LGS) illere göre başarı sıralamasında, Türkiye’nin 4’ncü büyükşehri olan Bursa, 47’nci olabildi.

Liseye Geçiş Sınavı’nda illere göre başarı sıralaması belli oldu! Bursa kaçıncı sırada?

DERYA DEMİR

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından liseye geçişte değiştirilen sistemle LGS’de, Bursa’da proje okullarına 4 bin 500 öğrenci yerleşmeye hak kazandı. Eğitim-öğretim dönemi devam ederken, açıklanan İllere Göre Merkezi Puan Ortalamaları’na göre, Bursa 346.1 ortalama puanı ile 47’nci sırada yer aldı. Türkiye ortalamasını 346.45 puan oluştururken, ilk sırayı 372.72 ile Trabzon aldı. 

Trabzon’u, Denizli, Uşak, Karabük ve Isparta takip ederken, listenin son beş sırasını ise; Artvin, Ağrı, Ardahan, Şırnak ve Hakkari oluşturuyor. 

MATEMATİK ORTALAMANIN ÜZERİNDE

Sınavda bulunan alanlara göre ise; Türkiye’de Matematik ortalaması 6.99 iken Bursalı öğrenciler ortalamanın üzerine çıkarak 7.10 doğru oranı ile soruları cevapladı. Öğrenciler, 16.35 ortalaması ile en çok Türkçe sorusunu doğru işaretlerken bunu 12.99 doğru ortalaması ile Fen Bilimleri, 9.68 ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 9.19 ile Atatürkçülük ve İnkılap Tarihi ve 7.68 ortalaması ile Yabancı Dil alanı takip etti. 

“TABLO GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ DEĞİL”

Eğitim-Bir Sen Şube Başkanı Ramazan Acar, tablonun görüldüğü gibi olmadığını kaydederek, “Bursa’da çoğu meslek liselerinde birer sınıf, sınavla öğrenci aldı. Fen Liseleri’ne giren öğrenciler 0.3 diliminden öğrenci alırken, meslek lisesi sınavlı sınıfları 155’lik diliminden de öğrenci aldı. Yelpazenin bu kadar geniş olması bu tabloyu ortaya çıkarıyor. Bunu böyle okumalıyız aksi halde haksızlık yapmış oluruz” şeklinde konuştu. 

“SORGULANMALI”…

Eğitim İş Şube Başkanı Özkan Rona da, Bursa’nın Türkiye ortalamasında olduğunu kaydederek, “Bursa 47’nci sırada olmasına karşın ortalamanın aldında kalmadı. Ancak Bursa’da ciddi eğitim yatırımları bulunmasına rağmen neden ortalamanın üzerinde olmadığımızı sorgulamalıyız” ifadelerini kullandı. 

“ÇÖZÜM BULUNMALI”

Türk Eğitim-Sen 2 No’lu Başkanı Fatih Gümüş ise, “Bu ortalama, fotoğrafı yeteri kadar ortaya koymuş durumda. Bursa’daki yetkililer bir an önce harekete geçerek bu duruma çözüm bulmalı. Bursa, bundan yıllar önce ‘ilk 3’e neden giremedim’ diye tartışırken bu yıl ne yazık ki 47’nci sırada yer alabildi” dedi.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X