DERYA DEMİR PINAR
Liseye yerleştirmelerinde nakil döneminin sona ermesi ile açıkta kalan öğrencilerin komisyon eliyle yerleştirilmesi için süreç başladı. 19-23 Ağustos tarihleri arasında başvuruları alınacak öğrenciler ilçe komisyonlarınca ikamet adresine en yakın okula yerleştirilecek. Yapılan nakil dönemleriyle Türkiye’de yüzde 98 oranında yerleştirme oranı bulunurken Bursa’da da bu oran yüzde 97 oranında seyretti. Yani Bursa’da bulunan 41 bin 908 adet 8’nci sınıf mezunu olan öğrencisinin 39 bini aşkını tercih yaptığı okullara yerleşti.
2 BİNE YAKIN ÖĞRENCİ YERLEŞEMEDİ…
Son belirlenen rakamlara göre Bursa’da bulunan 41 bin 901 adet 8’nci sınıf öğrencisinin 37 bin 539’u LGS’de ter dökerek Bursa’da sınavla öğrenci alan okulların 5 bin 70 kontenjanına yerleşti. Bu yerleşmelerin bin 800’ünü Anadolu, 630’unu Fen ve 210’unu sosyal bilimler liseleri, bin 50’sini imam hatip liseleri, bin 350’sini ise meslek liseleri oluşturdu. Sınavla öğrenci alan okulların çoğu dolarken, sadece meslek liseleri kısmında 75 kişilik boş kontenjan kaldı. Yani rakamlara göre 5 bin 70 öğrenci sınavla yerleşirken, 34 bin dolaylarında öğrenci ise adrese dayalı sistemle liselere yerleştirildi. Buna göre 2 bine yakın öğrenci herhangi bir okula yerleşemedi.
“İSTEDİKLERİ OKULLARA YERLEŞTİRİLDİ”
Bursa’nın yerleştirme oranlarını değerlendiren Eğitim Bir-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Ramazan Acar, Bursa’nın bu konuda iyi bir durumda olduğunu kaydederek, “39 bini aşkın öğrenci örgün eğitim kurumlarına yerleştirildi. 2 bin dolaylarında ise öğrenci herhangi bir liseye yerleşemedi. Bu öğrencilere açıkta kaldı gözüyle bakmak doğru olmaz. Çünkü bu öğrenciler açık liseye, çıraklık eğitimine, özel okula gitmek istiyor olabilir. Ya da ilçe nakil komisyonlarının yerleştirmesini bekleyebilir. Bu yıl Bakanlık isteğe göre kontenjan belirlemesi yaptı. Bu nedenle öğrenciler istedikleri okullara yerleştirildi” diye konuştu.