Lodos Bursalı çiftçileri yıktı geçti

Geçtiğimiz günlerde Bursa’yı 3 gün etkisi altına alan şiddetli lodos, Kestel ilçesinde tarım alanları ve seralarda milyonlarca liralık zarara sebebiyet verdi.

Lodos Bursalı çiftçileri yıktı geçti

Kestel ilçesinde seraları uçurup yüzlerce meyve ağacını deviren şiddetli lodos, milyonlarca liralık zarara yol açtı. Seraların tam mahsul toplama zamanında uçmasıyla ürünleri ve seraları zarar gören üreticiler devletten yardım bekliyor. Lodos ilçede 100 bin kiraz, ceviz ve ahududu ağacını kökünden söktü. Çiftçiler, bir kirazın seneler sonra mahsul verdiğini belirterek, 10 yıllık emeklerinin ellerinden uçtuğunu söyledi.

 

Zarar gören tarım alanlarında incelemelerde bulunan Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, “Üreticiler 130 kilometre hızla esen rüzgara karşı dayanıklı seralar kurmasına rağmen seralar yine de büyük zarar gördü. Lodos üreticileri tam mahsul toplama zamanında vurdu. Üreticinin mahsulünü toplayamaması zararı iki katına çıkarttı. Üreticilerimiz çok zor durumda. Yardım yapılmazsa üretim yapamayacak duruma gelip borçlarını da ödeyemeyecekler. Sadece bir serada 125 bin lira zarar var. İlçemizde yüzlerce sera zarar gördü. Ayrıca ilçemizde 100 bin kiraz, ceviz ve ahududu ağacı lodosun etsiyle kökünden söküldü. Bu ağaçlardan bir yıllık zarar 30 milyon lira. Üreticimiz bu ağaçlardan meyve almak için 10 yıl bekledi. Tam ağaçları meyve vereceği yıl ağaçlar söküldü. Çiftçilerimizin zararı çok büyük. İlçemiz üreticilerinin tekrar çiftçiliğe devam edebilmesi için bakanlar kurulu kararı lazım. 2990 sayılı yasa üreticiyi tatmin etmez. Bakanlar kurulu kararıyla müstahsilin zararının karşılanmasını talep ediyoruz” dedi.

Seraları zarar gören üretici Emin Arslan, “Seralarımın naylonlarını bir ay önce çektim. Şiddetli esen lodos naylonları uçurdu. Ürünlerim ziyan oldu. Seralarım kullanılamaz vaziyette. Benim zarar gören seram küçük olmasına rağmen 10 bin lira gibi bir zararım var” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X