Lübnan’da cumhurbaşkanlığı krizi

Lübnan parlamentosu, 16’ıncı kez cumhurbaşkanını seçemedi.

Lübnan’da cumhurbaşkanlığı krizi

Lübnan’da cumhurbaşkanlığı seçimi için bugün gerçekleştirilmesi beklenen 16’ıncı oturum, toplantı yeter sayısı sağlanamadığından Ocak ayının 7’sine ertelendi.

Lübnan resmi haber ajansı NNA’da yer alan habere göre, Meclis Başkanı Nebih Berri, görev süresi 25 Mayıs’ta biten Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman’ın yerini alacak 14. dönem cumhurbaşkanını seçmek üzere düzenlenen oturumu 7 Ocak 2015’e erteledi. 

Lübnan parlamentosunun görev süresinin Haziran 2017’ye kadar uzatılma kararının ardından ikinci kez düzenlenen oturumda, 128 sandalyeli mecliste, toplantı yeter sayısı olan 86 kişi bulunmadığı için oylama gerçekleştirilemedi. 

Lübnan’da 1943’te varılan ulusal mutabaka göre, “Maruni Hristiyan” olması gereken cumhurbaşkanı, meclis tarafından seçiliyor. Süresini dolduran cumhurbaşkanı 6 yıl geçmeden bir daha aday olamıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için resmi adaylık başvurusu gerekmezken parlamento, adaylık başvurusunda bulunmayan bir kişiyi de seçebiliyor. 

Yeni seçilecek cumhurbaşkanının, ilk turda 128 sandalyeli meclisin üçte ikisinin, ikinci turda ise salt çoğunluğun oyunu alması gerekiyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X