Macron da imam yetiştirecek

Geçen yıl Almanya’da imam eğitimi için başlatılan projeden sonra, benzer bir adım da Fransa’dan geldi. Cumhurbaşkanı Macron, imamları Fransa’da eğiteceklerini ve yabancı imamların ülkede görev yapmasına son vereceklerini söyledi.

Macron da imam yetiştirecek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, iki yıldır açıklanması beklenen ‘Radikal ve Ayrılıkçı İslam’la Mücadele Planını’ mart ayında yapılacak yerel seçimlere bir ay kala kamuoyuyla paylaştı.

Fransa topraklarında yabancı öğretmenlerle imamların görev yapmasına ve yabancı ülkelerden finansman akışına son vereceklerini belirten Macron, Türkiye ile ‘Türkçe öğretmenleri’ uygulamasını kaldırma konusunda uzlaşamadıklarını söyledi. Macron, ‘Umarım uzlaşırız ama uzlaşma olmazsa bu eğitimi biz veririz. Fransa topraklarında Türk yasalarına izin vermeyiz’ dedi.

KABUL EDİLEMEZ

Fransaa Cumhurbaşkanı, ‘Müslüman toplumu değil, ayrılıkçı İslam’ ile mücadele ettiklerini, bundan böyle, Fransız Müslümanları üzerindeki yabancı ülkelerin etkisini ise tümüyle kesmekte kararlı olduklarını söyledi. Fransa’da yaşanan tartışmaların sadece laiklikle ilgili olmadığını, “kadın-erkek eşitiği”, “özgürlük” gibi sivil yaşam kurallarında da sorunlar olduğunu belirten Macron, “Cumhuriyetimizde, kadınlarla el sıkışmamak, cumhuriyet okullarında eğitim almamak, hastanelerde erkek doktora muayene olmamak, evlilik öncesi bekaret kemeri istemek ya da din kurallarının Cumhuriyet yasalarından üstün olduğunu söylemek kabul edilemez’ dedi.

‘YABANCI ÖĞRETMENLERE SON’

Macron, Tunus, Fas, Cezayir ve Türkiye’den gelen 300 imamın yerine, Fransa’da imamların eğitileceğini ve aşamalı olarak bu yabancı imamların Fransız yurttaşları ile değiştirileceğini söyledi. Bunun için Fransa İslam Konseyi’nden nisan ayına kadar bir plan hazırlamaları gerektiğini belirten Macron, aksi takdirde buna kendilerinin buna çözüm bulacağını söyledi.

TÜRKİYE İLE ANLAŞAMADIK

Macron ayrıca dil öğretmek üzere Fransa’ya gelen yabancı öğretmen uygulamasına da son vereceklerini duyurdu.

Macron, “Elbette anne-babası yabancı olan çocukların, Arapça, İspanyolca, Türkçe, Rusça gibi kendi dillerini öğrenmesi son derece doğal. Bu konuda 1977’den bu yana uygulanan ‘Yabancı Öğretmenler Sistemi (Elco)’ var. Bu sistemden 80 bin öğrenci faydalanıyor. Biz bunun ‘Uluslararası Dil eğitimi Sistemi (EIL) ile değiştirmek istiyoruz. Bunu dokuz ülke ile müzakere ettik. Türkiye dışında hepsi ile uzlaşmaya vardık. Türkiye ile de umutluyum. Ama Türkiye bizimle uzlaşmazsa, Fransa bu eğitimi kendisi verir. Önümüzdeki yıl tüm yabancı öğretmen kadrolarını kaldırıyoruz’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X