Markalar AVM’lerden kira indirimi istiyor

Ciroları düşen bazı markalar AVM’lerden kira indiriminde bulundu. BMD Başkanı Kariyo, AVM’lere ‘markalara yardım etmek görevimizdir’ sözlerini hatırlatarak, bunu yerine getirmelerini talep etti.

Markalar AVM’lerden kira indirimi istiyor

Döviz kurundaki artış, terör olayları, yabancı turist sayısındaki azalma ve Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimi nedeniyle ciroları düşen bazı markaların, kira indirimi talep ettiği alışveriş merkezlerinden (AVM) toplu çıkışları gündeme gelirken, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) üyelerinin de taleplerinin yerine getirilmesini beklediği bildirildi. 

BMD Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo, kira indirimi talebi karşılanmayan markaların AVM’lerden topluca çıkma kararı aldığı yönündeki iddialara ilişkin açıklamalarda bulundu. Markaların böyle bir kararı olmadığını belirten Kariyo, BMD üyesi olup da dernek dışında bir araya gelen markaların AVM’lerden belli talepleri bulunduğunu ve bu taleplerin yerine getirilmesini beklediklerini ifade etti. Kariyo, ‘Çünkü karlılıkları açısından düşündükleri zaman artık orada var olmalarını anlamlı görmüyorlar. Bu arkadaşlarımız, talepleri yerine gelmediği takdirde çıkabileceklerini söylüyorlar. Yoksa çıkma kararı falan diye bir şey olduğunu zannetmiyorum. Bunlar benim duyumlarım’ dedi.

SÖZLERİNİ YERİNE GETİRSİNLER

Markaların kira/ciro oranlarının düzeltilmesini istediğini dile getiren Kariyo, bunun perakendede markalar için en kritik unsurlardan biri olduğunu kaydetti. Kariyo, ‘Bu arkadaşların kira/ciro oranları belirli birtakım AVM’lerde bozulmuş durumda. Onun düzeltilmesini istiyorlar. AVM’lerin perakendecilere sayısız defa vermiş oldukları bir söz var. Bu söz şu; AVM’ler ‘kira/ciro oranı bozulmuş olan markalara yardım etmek bizim görevimizdir’ diyorlar. Sayısız defa bunu ifade ettiler. Şimdi AVM’lere bu sözlerini hatırlatıyor ve yerine getirmelerini istiyorum” diye konuştu.

BUNUN İÇİNDE DEĞİLİZ

Söz konusu istekte bulunanların BMD dışında bir araya geldiklerini ifade eden Kariyo, ”BMD Başkanı olarak AVM’lere diyorum ki; eğer bu arkadaşların kira/ciro oranları gerçekten bozulmuşsa, sözünüz doğrultusunda bu arkadaşlarımıza yardım etmeniz gerekir. Bu konuda bir avukatı görevlendirmek gibi bir niyetleri var galiba. BMD olarak biz buranın içerisinde değiliz. Ama eğer markalar orada karlılıklarının düşük olduğunu görüyorsa bireysel olarak çıkma kararı alabilir, alması da doğru olur” dedi.

E-TİCARET TEHLİKESİ

Sami Kariyo, AVM’lerdeki kira sıkıntısının sadece İstanbul’da olmadığını, Türkiye’nin bütün illerini kapsadığını, hatta Güneydoğu’daki bazı AVM’lerde durumun daha ciddi, daha kötü olduğunu söyledi. Bu durumun başlıca 4 nedeni bulunduğuna işaret eden Kariyo, ‘Döviz kurları, turist sayısındaki ciddi azalış, ağustos ayında tüketici güven endeksinde ciddi bir düşüş var. Son olarak da artık Türkiye’de çok kuvvetli olarak e-ticaret insanların hayatına girdi. E-ticaret hayatınıza girdiği zaman, zaten siz artık AVM ya da herhangi bir mağazaya gidip alışveriş yapmıyorsunuz, ürünler sizin ayağınıza geliyor. Bu 4 faktör bir araya gelince böyle bir durum ortaya çıkıyor’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X