Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Masadan AK Parti kalktı, kasımda seçim tek seçenek

Aslında… Gelinen nokta hiç de sürpriz son değil. Koalisyon görüşmeleri sürerken AK Parti’nin niyetinin kasım ayında seçime gitmek olduğunu siyaset kamuoyu da, CHP de gördü.

Fakat…

Sonucun belli olmasına karşın koalisyon görüşmeleri sürecini uzatan en önemli etken, iki partinin de masadan kalkan taraf olmak istememesiydi.

Nitekim…

CHP bu noktada AK Parti’nin niyetini görebildiği için stratejik davrandı ve koalisyona çok istekli görüntü verdi. Gelen önerileri kabul etti.

Böylece…

45 günlük hükümeti oluşturma süresinin başarısızlıkla sona ermesinin ardından gidilecek seçimde, meydanlarda “CHP sorumluluktan kaçtı” denilmesinin önüne geçti.

Buna karşın…

AK Parti’nin koalisyon arayışları sırasında bir yandan seçim hazırlığına başlaması da gizli kapaklı olmadı. AK Parti Genel Merkezi’nden teşkilatlara hep seçime hazır olun mesajları verildi, seçim için somut adımlar atıldı.

Örneğin…

5 Ağustos Çarşamba günü bu sütunlarda “İşte AK Parti planı: İmzalar toplandı, seçim 1 Kasım’da!” başlığıyla duyurduk.

Plan da…

Her partinin oranı doğrultusunda üye vereceği Geçici Seçim Hükümeti yerine, TBMM’de erken genel seçim kararı alarak mevcut hükümetle seçime gidilmesi üzerine kurulmuştu.

Aynı süreçte…

Görüşmelerde ılımlı yaklaşım sergilemesine karşın CHP de seçim hazırlığı adına “7 Haziran’daki aday listeleri aynen mi gösterilecek, yoksa yeniden önseçim mi yapmak gerekir?” sorusuna cevap aramak üzere Yüksek Seçim Kurulu’ndan görüş istedi.

Yine…

Süreç içinde AK Parti Genel Merkezi’ndeki seçim çalışmaları kapsamında, “HDP’ye giden emanet oyları asıl partilerine döndürmek için seçim barajının düşürülmesi” çalışması başlatıldı.

İki liderin dünkü buluşmasından önce, AK Parti’deki eğilimi de dün yine bu sütunlardan paylaştık: “Bir seçim daha deneyelim.”

Dün de…

Başbakan Ahmet Davutoğlu görüşme sonrası “Koalisyonun oluşamayacağının anlaşıldığını” açıkladı ve AK Parti böylece CHP’nin masasından kalkmış oldu.

O nedenle…

Böyle bir son aslında hiç kimse için sürpriz değil. Zaten beklenen sonuçtu.

Bunları söylerden şu gerçeği de göz ardı etmemek gerekiyor: AK Parti tabanı başından beri CHP ile koalisyona hiç sıcak bakmadı.

Gelinen noktada…

Siyasetin ürettiği senaryonun kolay tarafı da buydu. Zor tarafı şimdi başlıyor. Nedeni de ortada:

Siyasi partilerin stratejileri yanında, siyaset üzerinde etkileyici ve belirleyici konumlar yeni daha özel çözümler üretebileceğinden, bundan sonrasını öngörebilmek çok da kolay değil.

 

AK Parti hemen sahaya çıkıyor

 

Ankara’dan gelen haberlere göre, Başbakan Davutoğlu’nun koalisyon için anlaşma olmadığını ve seçim seçeneği ihtimalinin yükseldiğini açıklamasının ardından AK Parti Genel Merkezi hemen harekete geçti.

Öncelikle…

Seçim sonrası sahayı bırakmayan milletvekilleriyle, zaten sürekli sahada olan belediye başkanlarının seçim çalışmasına geçmelerini planlayan AK Parti, 7 Haziran kampanyasının aksine saha üstünlüğünü hemen ele geçirmeyi hedefliyor.

 

AK Parti kurultay için de harekete geçti

 

Görünüşe göre kasım ayında seçim var. AK Parti’nin gönlünden 1 ya da 8 Kasım geçiyor, fakat 22 Kasım da olabilir.

Yanı sıra…

AK Parti’nin gündeminde bir de eylül ayında kurultay var. Ancak kasımda seçim olursa, eylülde kurultayın sorun olacağı düşünülüyor.

O nedenle…

AK Parti Genel Merkezi kurultayı bu ay sonu ya da eylülün hemen başı yapmak üzere harekete geçti.

 

Lale Karabıyık: Görüşmelerde AKP yalnızca dinledi!

 

Gerçi… Sonucu belliydi, ama yine de koalisyon için umut vardı. Böyle bir ortamda Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu görüşmesi sürerken CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık da konuğumuzdu.

Bir gün önce de…

CHP Genel Merkezi’nin milletvekillerini bilgilendirdiği toplantıda Kılıçdaroğlu’nu dinleyen Lale Hoca görüşmeleri anlattı:

Seçimden 32 gün sonra, 13 Temmuz’da bize ilk defa koalisyon talebi geldi. 21 Temmuz’da Haluk Koç ile Ömer Çelik görüşerek takvimi belirlediler. Sonra da 5 oturum halinde ‘birbirini keşfetme’ anlamına gelen istikşafi görüşmeler yapıldı.”

Şunu vurguladı:

Meğer AKP heyeti yalnızca bizi keşfetmek için görüşmüş.”

Nedenini söyledi:

CHP’nin bilimsel çalışmaları olduğunu fark etmişler, hatta Türkiye için bu projelerin önemini takdir etmişler. Ama AKP yalnızca dinlemiş.”

Şunun altını çizdi:

Hiç öneri getirmemişler, tartışmaya girmemişler. Pazarlık da yok. Bizimkiler anlatmış, onlar dinlemiş.”

Bununla birlikte…

Görüşmelerde tek bir farklı düşünce ortaya çıktığına dikkat çekti:

CHP kurulacak hükümetin eskinin devamı olmamasını ve 4 yıllık olmasını istedi. AKP ise 1 yıllık koalisyonu savundu. Başka müzakere yok.”

Sohbette…

Prof. Dr. Karabıyık, koalisyon görüşmesinin yalnızca AK Parti ile CHP arasında geçmesini de yorumladı:

Biz yüzde 60’lık bloğun koalisyon oluşturacağını düşünmüştük. Fakat MHP Genel Başkanı Bahçeli böyle bir blokta HDP ile birlikte olmayacağını açıkladı. Bahçeli’nin o tutumuyla buraya geldik.”

 

CHP 5 maddelik paketi anlatıyor

 

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, başarıya ulaşmayan koalisyon görüşmelerinde CHP’nin masaya koyduğu 5 temel sorunu da anlattı.

Pakette…

Sokaktaki vatandaşın gereksiz bulacağı hiçbir şey olmadığına dikkat çeken Lale Hoca, masaya getirilen konuları dış politika, ekonomi, anayasa, eğitim ve toplumsal barış olarak sıraladı.

Bunları her ortamda vatandaşa anlatacaklarını vurgularken de, “Toplumsal barışı çok önemsiyoruz. Oysa çözüm sürecinde gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklendiği için hepsi yanlış gitti. Sorunun çözüleceği yerin Meclis olduğunu düşünüyoruz” dedi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X