Mehmet Şimşek: ‘Kürdüm, Maliye Bakanıyım’

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Ben bir Türk vatandaşıyım ama Kürt kökenliyim. Anne babası tek kelime okuma yazma bilmeyen, Türkçe bilmeyen bir aileyi düşünün. Ben bugün Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanıyım” dedi.

Mehmet Şimşek: ‘Kürdüm, Maliye Bakanıyım’

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yıl “Düşük Büyüme ve Düşük Faiz Ortamında Yol Almak” temasıyla 6. kez düzenlenen İstanbul Finans Zirvesi’nin (IFS) ikinci gün açılışında konuştu.

“Buradan ülkemizin dört bir yanında terörle mücadele eden güvenlik güçlerimizi selamlıyorum” diyen Şimşek, yaşanan terör olaylarına ilişkin, “Son günlerde ülkemizde maalesef acı olaylar yaşandı. Ben buradan tüm milletimizin başı sağ olsun diyorum, Allah sabırlar versin, şehitlerimize de rahmet diliyorum. Ben inanıyorum ki Türkiye bu sorunları aşacak” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Şimşek 1 yıl önce düzenlenen IFS’de Türkiye’ye ilişkin çok farklı gelecek senaryolarının konuşulduğunu anımsatarak, Türkiye’nin ekonomisine ilişkin görünümün bu sene siyasi belirsizlik nedeniyle önemli ölçüde gölgelendiğini, ama uzun vadeye odaklanıldığında yatırımcıların yönünü bulmakta zorlanmayacağını söyledi.

Şimşek açılışta yaptığı sunumda global ekonomi, Türkiye’nin uzun ve kısa vadeli görünümüne ilişkin bilgiler verdi.

“Terörle mücadeleyi daha kapsamlı şekilde yapacağız”

Kısa vadede küresel ekonomi için birçok risk bulunduğuna dikkati çeken Bakan Şimşek, Türkiye’nin mevcut durumuna ilişkin ise şu değerlendirmeleri yaptı:

“Türkiye için bence herkesin kafasında bir tek soru var: ’90’lı yıllara mı dönüyoruz?’ Son gelişmeleri dikkate alırsak bu önemli bir soru, yaygın bir kanaate bile dönüşebilir. Bence bu soruya ‘Evet dönüyoruz’ demek için çok erken. Terörün tekrar başını kaldırmış olması o yılları andırıyor ama bugün terörle mücadele ile 90’lı yıllardaki terörle mücadele arasında dağlar kadar fark var.

Teröristle mücadeleyi daha kapsamlı şekilde yapacağız. Terörle mücadele, demokrasimizin standartlarının iyileştirilmesi, temel hak ve özgürlüklerin iyileştirilmesi anlamında, hukuk devleti içinde kalmak anlamında, asla 90’lı yıllara geri gitmeyeceğiz.”

Türkiye’nin 90’lı yıllara dönmesi konusunda en ufak bir tereddüt olmaması gerektiğinin altını çizen Şimşek, “Dünyanın hiçbir demokrasisinde el silahlı eşkıyaya tahammül gösterilmez. ‘Çözüm Süreci’nden eğer o anlaşılıyorsa asla ve asla o ne bizim kastımızdı, ne bu tolere edilebilir bir durumdur.

Teröristle, terörle mücadele en etkin. en kapsamlı şekilde devam ettirilmek zorundadır. Bunun siyasi hesaplarla da asla bir ilişkisi yoktur. Bizim çok iyi niyetle başlattığımız Çözüm Süreci istismar edilmiştir ama bugün anladıkları dilden konuşmanın zamanıdır.”

“Ben bir Türk vatandaşıyım ama Kürt kökenliyim”

Bakan Şimşek, “Ben bir Türk vatandaşıyım ama Kürt kökenliyim. Anne babası tek kelime okuma yazma bilmeyen, Türkçe bilmeyen bir aileyi düşünün. Ben bugün Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanıyım” dedi.

Şimşek, “Türkiye, Irak ya da Suriye gibi değildir. Türkiye çok uzun süredir demokratik deneyimi olan, vatandaşları arasında zerre kadar ayrım yapmayan bir ülkedir” şeklinde konuştu.

 “Sorunlarımızı daha çok demokrasi ekseninde çözmemiz, ama dağdaki eşkıyaya da bütün millet olarak sıfır tolerans göstererek mücadele etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullanan Bakan Şimşek, “Siyasi hesaplar üzerinden terör örgütünü veya onun sempatizanlarını, siyasi uzantılarını ‘güzel çocuklar’ olarak sunma çabaları hepimizi üzüyor” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X