Meriç ve Tunca nehirlerinde debi düşüyor

Edirne’de, son 31 yılın en yüksek debisinin ölçüldüğü taşkına neden olan Meriç ve Tunca nehirlerinin su seviyesindeki düşüş sürüyor.

Meriç ve Tunca nehirlerinde debi düşüyor

Meriç Nehri’nin debisi, saniyede 2 bin 101 metreküpe ulaştıktan sonra düşüşe geçti. Bu sabah seviye bin 600 metreküp seviyelerine kadar indi. Debideki düşüş, gözle de görülebiliyor. Su seviyesinin düşmesi dolayısıyla bazı köprülerin suyla dolu gözleri açılmaya başladı.

Su seviyesinin düşmesine rağmen, Meriç, Tunca, Fatih, Saraçhane, Gazimihal ve Yalnızgöz köprüleri hala trafiğe kapalı.

Köprülerle geçiş yapılan Karaağaç Mahallesi ve Lozan Caddesi’ne ulaşım helikopterle sağlanıyor. Nehrin debisinin trafiğe uygun hale gelmesi durumunda, Karaağaç’a ulaşımın zırhlı personel taşıyıcılar ve askeri kamyonlarla yapılacağı öğrenildi.

Meriç Nehri kenarındaki işletmeler, Adalet Kasrı ve Sarayiçi Er Meydanı da su altında bulunuyor.

Bölgede yağış olmaması durumunda, debilerin akşama doğru taşkın alarmı seviyesinden aşağı düşeceği tahmin ediliyor.

Son 31 yılın en yüksek debisi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

“Son taşkınlarda Meriç, Arda ve Tunca nehirlerinin birleştiği Edirne’de son 31 yılın en yüksek debisi olan 2.149 m3/s ölçüldü. Bu değer 100 yıllık taşkın tekerrür büyüklüğündedir. Aldığımız tedbirler ve yapılan ikazlar sayesinde can kaybı yaşanmazken maddi zararda minimum seviyede tutuldu. Yağış alanlarının yüzde 98’si ülkemiz dışında kalan bu nehirleri biz DSİ olarak hem yurt dışındaki istasyonlardan hem de Edirne’den anlık izliyoruz. Anlık olarak izlenen debilerin yükselmesi durumunda ilgili kurumlar ikaz edilerek gerekli tedbirleri aldırıyoruz. Aldığımız bu veriler ise www.dsiedirnenehir.com adresimizde iki saat aralıklar ile güncellenerek ilgililere aktarılıyor.”

Edirne Valiliğini bilgilendirerek taşkın konusunda tedbirlerin alınmasını sağladıklarına dikkati çeken Eroğlu, Meriç Nehri sağ sahilindeki Bosna köy seddesine müdahaleler yapılarak Bosna köy ve Yunanistan’a su girişini engellediklerini bildirdi.

Ailesini görmek için taşkın sularından geçti

Öte yandan, Edirne’de bir vatandaş, taşkınlar dolayısıyla ulaşamadığı ailesini görmek için kendisini tehlikeye atarak Karaağaç bölgesine geçti.

Ailesini 2 Şubat’tan bu yana göremediği belirtilen ve ismi öğrenilemeyen bir kişi, belirli bölümü su altında olan köprülerin kenarından güçlükle ilerleyerek ulaşımın sağlanamadığı Karaağaç yoluna ulaştı.

UMKE ekipleri, su altındaki Kent Ormanı mevkisinde karşılaştıkları vatandaşı uyardı. Yola devam etmesinin tehlikeli olacağı belirtilerek geri dönmesi istenen vatandaş, yoluna devam etti.

UMKE ekipleri, yakalamaya çalıştıkları vatandaşa ulaşamadı. Ekipler ile vatandaş arasında bir süre kovalama yaşandı.

Ekiplerin uyarısını dikkate almayan vatandaş, suyun içerisinde ilerleyişini sürdürdü.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X