Mescid- Aksa’ya Yahudi baskını

İsrail polisi eşliğindeki 700’den fazla fanatik Yahudi, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün ‘Eski Şehir’ bölgesinde yer alan Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi.

Mescid- Aksa’ya Yahudi baskını

Müslümanların ilk kıblesi olarak bilinen  Mescid-i Aksa’ya, dün sabah 720 fanatik Yahudi baskın düzenledi. 
Gruplar halinde İsrail polisinin korumasında Mescid-i Aksa’nın El-Meğaribe (Fas) Kapısı’ndan Harem-i Şerif’in avlusuna giren fanatik Yahudilerin bir müddet Mescid-i Aksa’nın avlusunda dolaştığı kaydedildi.

Aksa’nın tüm girişlerine bariyer koyan İsrail polisi, Filistinlilerin avluya girmesine kimlik kontrolünün ardından izin verdi. 

Yahudilerin Süleyman Mabedi’nin yıkılışının yıl dönümü olarak kabul ettikleri ve ‘Tişa BeAv’ adını verdikleri matem günü dolayısıyla Mescid-i Aksa’ya yönelik baskınları dün gün boyu devam etti.

FİLİSTİN’DEN KINAMA

Filistin Dışişleri Bakanlığı da, yüzlerce fanatik Yahudi’nin işgal altındaki Doğu Kudüs’ün ‘Eski Şehir’ bölgesinde yer alan Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskını kınadı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bu tür baskınların Eski Şehir bölgesini Yahudileştirme politikası çerçevesinde ele alındığı belirtilerek, İsrail’in bu politikasını, Mescid-i Aksa ve statüsüne zarar veren siyasi kararlarına taraftar kazanmak için uyguladığı ifade edildi.

İsrail’in Mescid-i Aksa’nın yerine iddia ettikleri tapınağı inşa planları yaptığına işaret edilen açıklamada, İslam İşbirliği Teşkilatı’na bu planların durdurulması için acilen harekete geçme çağrısında bulunuldu.

SAYI HER YIL ARTIYOR

Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyen fanatik Yahudilerin sayısında geçen yıla oranla ciddi artış yaşanması dikkati çekiyor. Yahudilerin, Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemelerini destekleyen İsrailli ‘Yara’ adlı derneğin bir süre önce yayımladığı raporda, geçen yıl Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyen Yahudi yerleşimci sayısı 22 bin 256 iken, bu yılın ‘ilk altı ayında’ söz konusu sayının 22 bin 206’ya ulaştığı belirtildi.

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor. Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu’s Sahra Camisi’nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında ‘Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu’ iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor, Harem-i Şerif’te kendilerinin de ibadet etme hakları olduğunu savunuyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X