Metal sektörünün kalbi Bursa’da atıyor

Bursa’da 3 fuar birden açıldı. Metal, sac işleme ve otomasyon alanlarında son teknolojilerin görücüye çıktığı fuarlar, pazar günü akşamına kadar gezilebilecek. Söz konusu fuarlarda 1 milyar liralık iş hacmi hedefleniyor.

Metal sektörünün kalbi Bursa’da atıyor

DERYA DEMİR PINAR

‘Metal İşleme Teknolojileri’, ‘Sac İşleme Teknolojileri’ ve ‘Otomasyon’ fuarlarını tek çatı altında birleştiren ‘Bursa Makine Teknolojileri Fuarı (BUMATECH)’ dün kapılarını açtı. Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde 7 ayrı salonda 40 bin metrekare kapalı alanda gerçekleşen fuarlar, 1 Aralık Pazar akşamına kadar ziyaret edilebilecek. Söz konusu fuarlarda insanlarla çalışan robot kollardan 3 boyutlu yazıcı ve tarayıcılara, fiber lazer optik kesim makinesinden cnc tezgâhlara kadar son teknoloji inovasyon ürünleri sergilenecek. Fuarın giriş ücreti ise 10 lira olarak belirlendi.

Tüyap Bursa Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, fuarların açılış törenindeki konuşmasında, yerli makine üreticisinin yoğun katılım gösterdiği tek organizasyonun Bursa’daki bu fuar olduğunu söyledi. Fuara katılanların yüzde 80’inin imalatçıdan yüzde 20’sinin ise dünyanın farklı yerlerinden katılımcılar olduğuna işaret eden Ersözlü, ‘’Fuarda 500’den fazla makine sergiye çıktı. 21 ülkeden 372 firma ve firma temsilcisi fuarımıza geliyor. Fuar süresince yoğun bir iş hacmi bekliyoruz. Yaklaşık 1 milyar liralık hacmi yakalayacağımıza inanıyoruz” dedi. 

40 BİN ZİYARETÇİ BEKLENİYOR

Fuara, 65 ülkeden 40 binden fazla profesyonel ziyaretçi beklediklerini dile getiren Ersözlü, ayrıca yurt dışından 470 kişilik bir alım heyetinin de fuara getirildiğini ifade etti. Ersözlü, ‘’Yaklaşık 700 kişi firmalarımızla ikili iş görüşmeleri yapıyor. Cumartesi ve pazar günü Anadolu’nun farklı şehirlerinden kaldıracağımız otobüslerle sektörün nabzı 4 gün boyunca Bursa’da atacak” diye konuştu.

BURSA AYRICALIKLI BİR ŞEHİR

Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Fatih Varlık da, Bursa’nın sanayide taşıdığı potansiyelle ayrıcalıklı bir şehir olduğunu belirtti. Kentte Ar-Ge ve inovasyondan ödün vermeden firmaların katma değerini bir dünya markası haline getiren sanayiciler bulunduğunu vurgulayan Varlık, ‘”Bursa’nın sanayideki profesyonelliği bunun canlı örneği. Sanayiden bahsedilince Bursa’nın marka değeri tartışılamaz. Bu noktada fuarın sektöre hareketlilik getirmesini ve bölge ihracatçılarının aradıkları teknolojiler ile çözümleri bulma konusunda rehber niteliği taşımasını umuyoruz” dedi. 

DÜNYA MARKASI ÇIKARMAK ZORUNDAYIZ

Makine İmalatçıları Birliği (MİB) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Gencer ise, makine sektörünün temellerinin Bursa’da atıldığının altını çizerek, şunları kaydetti: ‘’ İhracatımızın amiral gemisi otomotiv sektörü üretimi Bursa’da başlamış ve dünya çapında yer edinmiştir. Ülkemizin küresel ekonomik değerinde birinci lige yükselmesi makine imalatı sektöründe göstereceğimiz başarıya bağlı. Bu anlayışla sektörümüzün 2030 yılına kadar ihracatta kilogram fiyatını, makine üretiminin imalat sanayisindeki payını bugünkü seviyesinin 2,5 katına çıkarmayı hedeflemektedir. Türkiye olarak kısa sürede çok sayıda dünya markası çıkarmak zorundayız.”

2020 YILI UMUT VERİYOR

Ermaksan Genel Müdürü Ahmet Özkayan, fuar ve sektörle ilgili değerlendirmede bulundu. Öncelikli amaçlarının makine satmak ve yeni teknolojileri tanıtmak olduğunu ifade eden Özkayan, ciddi bir ziyaretçi potansiyeli beklediklerine vurgu yaptı. Özkayan, “Yurt içinden ve yurt dışından birçok yeni makine var. Bu yeni ürünleri tanıtmak istiyoruz. Saç işleme makineleri, trendy printer, lazer ışın kaynakları ve yeni model lazerleri sergiliyoruz” şeklinde konuştu. Ermaksan’ın ihracatçı bir firma olduğunu hatırlatan Özkayan, şöyle devam etti: ‘’Yüzde 80 ihracat yapıyor. Bu yıl iç piyasa biraz sönüktü. Fazilerin yüksek olmasından dolayı yatırım yapılamadı. Fakat son dönemde iç piyasada bir canlanma görüyoruz. Bu da 2020 yılı için umut veriyor… Firmalarımızın Ar-Ge merkezlerinde teknoloji geliştirme ve millileştirme çalışmaları var. Makineyi ileri teknolojiyle oluşturmaz ve gelişmezsek firmalarımız rekabetten düşeceğini biliyor. Bu nedenle makinelerde Endüstri 4.0 kullanılıyor. Biz de firma olarak bütün makineleri endsütri 4.0 ile donatılmış olarak getirdik.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X