İhsan Aydın
İhsan Aydın

MHP Grubu’nun borçlanma çıkışı

Yerel yönetim tarihinde öteden beri sıfır borçlu belediyelerin aslında iş yapmayan, korkan, çekingen belediyeler olduğu bilinir.

Borç yapmaktan imtina eden, rutin gelir ve giderle belediyesini döndüren başkanların adları da başarılı yerel yöneticiler arasında pek yer almaz.

Bu açıdan bakıldığında, iş yapmak ve seçildiği belde halkına hizmet götürmek için belediye başkanlarının kısa veya uzun vadede borçlanmaları kaçınılmazdır.

Bilindiği gibi Bursa’da 2 Kasım sonrası Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğu el değiştirdi.

Siyasi iradenin kararıyla, gerekçesi açıklanmadan belediye başkanları değiştirilen kentlerden biri de Bursa idi.

Bursa’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine getirilen Alinur Aktaş sık sık verdiği beyanatlar ve Acil Eylem Planı toplantısında Büyükşehir’in toplamda kısa ve uzun vadede 4,5 milyar lira borçlandırıldığını, bunun yüzde 60’lık kısmının da ilk 3 yıl içinde ödenmesi gerektiğini açıklamıştı.

Bir bakıma, borç yüzünden eski yönetimin ihale ettiği çoğu projesini iptal etmek zorunda kaldıklarını dile getirmişti.

Dün MHP’nin Büyükşehir Belediye Meclis Grup Başkanvekili ve sözcüsü İhsan Bilgili aradı.

Bugün saat 15.00’de toplanacak Büyükşehir Belediye Meclisi ve BUSKİ Genel Kurulu’nda, her fırsatta borçlanmadan yakındığını ileri sürdüğü yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın da Bursa’yı milyonlarca lira borca sokacağını söyledi.

Aktaş’ın göreve gelir gelmez yaptığı açıklamalarla, ‘Büyükşehir’in bir önceki yönetiminin kenti gereksiz yere, aşırı şekilde borçlandırdığı’ algısı oluşturduğunu dile getiren MHP’li Bilgili, bunun doğru olmadığını geç de olsa kendisinin de fark ettiğini, nihayetinde onun da borç almak zorunda kaldığını anlattı.

 

BUSKİ mali krizde mi?

 

Bilgili, BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün halen müteahhitlere 2017 sonu itibariyle 136 milyon lira borcu bulunduğunu belirterek, aylardır istihkak bedellerini tam alamayan, malen zorda olan yüklenicilerle BUSKİ’nin hukuken de karşı karşıya gelmemeleri için İller Bankası’ndan ilave, yeni 250 milyon lira kredi kullanmak istediğini hatırlattı.

Bilgili, bu amaçla bugün toplanacak BUSKİ Genel Kurulu’nda kurumun İLBANK’tan 250 milyon lira kredi kullanması için Başkan Aktaş’a yetki isteneceğinin aktardı.

BUSKİ’nin borçlanma talebi bununla da sınırlı değil.

Yine Bilgili’nin anlattığına göre, AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın çok eleştirdiği, hatta ‘gereksiz’ bulduğu borçlanma girişimini kendisinin de yaptığını vurguladı.

Bilgili, BUSKİ için Avrupa Yatırım Bankası’ndan daha önce onayı alınan 150 milyon Euro’luk, yaklaşık 700 milyon TL kredinin 50 milyon Euro’luk (235 milyon TL) diliminin 2018’deki kurum yatırımlarında kullanılması için yeniden karar alma gereği doğduğunu kaydetti.

MHP olarak Bursa kamuoyunun yanlış bir algı ile karşı karşıya bırakılmasından rahatsız olduklarını dile getiren Bilgili, “Bir yandan gereksiz olduğunu söyleyip, borçlanmaya karşı çıkarken diğer yandan da siz de aynısını yaparsanız o halde bunun adı kamuoyunu yanlış algı ile oyalamak olur” dedi.

Rakamlar gösteriyor ki, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yeni döneminde, devam eden işleri bitirebilmek, planlananlara başlayabilmek için Başkan Aktaş imzasıyla yaklaşık 1 milyar TL daha borçlandırılacağı anlaşılıyor.

Yani koltuğa kim oturursa otursun Bursa’nın yerel kaynakları ve vergi gelirleriyle istenilen hizmetleri hayata geçirmesi mümkün değil.

Bu açıdan borçlanması şart.

Başkan Aktaş’ın içine sinmese de zorunlu olarak borçlanmak durumunda kaldığını söyleyebiliriz.

Burada önemli olan, Büyükşehir Belediyesi’nin kredibilitesi.

Yani, iç ve dış finans kaynaklarından aldığı krediyi geri döndürebilecek gücünü muhafaza etmesi.

Çok şükür, onun var olduğunu da biliyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X