Migren sonbaharda kabusunuz olmasın

Mevsim geçişleri migren hastalarının hayatını kabusa çeviren atakları tetikliyor.

Migren sonbaharda kabusunuz olmasın

Bulantı, kusma, ışığa ve sese aşırı hassasiyet gibi belirtiler ile herhangi bir baş ağrısından farklılaşan migren, sıcak havaların yavaş yavaş düştüğü sonbahar aylarında kendini daha fazla gösteriyor.

Migren atağının başlıca dört dönemi olduğunu ve hastalığın ciddi iş gücü kaybına sebebiyet verdiğini belirten Medicana Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Duygu Aygün,   “Prodrom, baş ağrısından önceki saatler veya günler içinde emârelerin görüldüğü safhadır. Aura evresi, migren aurası, bir atağın öncesinde, beraberinde ve nadiren sonrasında görülen fokal nörolojik belirtilerin bir karışımıdır. Çoğu 5 ile 20 dakika içinde gelişir ve sıklıkla 60 dakikadan kısa sürer. Ağrı safhası, migrenin tipik baş ağrısı tek taraflı, baş arkasından başlayan, zonklayıcı, karakterde, orta ve ağır şiddette olarak bilinir. Baş ağrısından sonra hasta kendini yorgun, bitkin, huzursuz hisseder ve konsantrasyonu bozulmuş olabilir. Kafatasında hassasiyet ve ruhî durum değişiklikleri olabilir. Bu evrelerin hepsi her atakta olmayabilir” diye konuştu.

Korunmak için bunları yapın

1. Atağı tetikleyen faktörden uzak durmaya çalışın.
2. Bazı yiyecek ve içecekleri tüketmeyin.
3. Öğünlerinizi atlamayın, ara öğünlerinizi ihmal etmeyin.
4. Ağır parfüm, çamaşır suyu ve sigara gibi kokular  uzak durun.
5. Mevsim değişikliği ve ışık ortamını dikkate alın.
6. Uyku düzeninize özen gösterin.
7. Stres, aşırı üzüntü ve baskıdan uzak durun.
8.Vücudunuzu yoracak faaliyetlerden kaçının.
9. Atakların olmadığı ara dönemlerde egzersizler yapın.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X