Milli savaş uçağı dünya sahnesine böyle çıkacak

Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirilen Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi’nde gelinen aşama gün yüzüne çıkıyor.

Milli savaş uçağı dünya sahnesine böyle çıkacak

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii  (TUSAŞ), Hava Kuvvetleri Komutanlığının harekat isteklerine cevap vermek için MMU  geliştirme çalışmalarını hızlandırarak sürdürüyor.

Bu çalışmalar kapsamında ortaya konulan MMU’nun birebir ölçülerdeki  modeli, ilk kez dünyanın en önemli havacılık organizasyonlarından Paris  Airshow’da sergilenecek.

Modelin, 17-23 Haziran’da gerçekleştirilecek fuara yetiştirilmesi için  ocak ayından bu yana yoğun ve detaylı çalışma yapıldı.

Fuarda, uçağın birebir ölçekli dış geometri modeliyle motor yerleşimi,  dahili silah yuvalarının yerleri, kokpit konsepti ana hatlarıyla görülebilecek.

MMU’nun yanı sıra Türk savunma sanayisinin yerli ve milli imkanlarla  geliştirdiği, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE),  ROKETSAN ve ASELSAN gibi kuruluşların imzasını taşıyan mühimmat ve sistemler de  Paris Airshow’da sergilenecek.

BEKLENTİ BÜYÜK

MMU Projesi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve  2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkarılması düşünülen F-16  uçaklarının yerini alabilecek yurt içi imkan ve kabiliyetlerle tasarlanan modern  uçaklar üretilecek.

Projeyle yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dahili  silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve  sensör füzyonu benzeri teknoloji alanlarındaki çalışmalar sonucu Türkiye’nin 5.  nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip ülkeler  arasında yer alması hedefleniyor.

MMU Projesi’nde ilk etapta 6 geliştirme hava aracı üretilecek. Daha  sonra eklenecek yeni araçlarla uçak seri üretime hazırlanacak. Seri üretim  aşamasına kadar 400 adetlik uçak siparişine ulaşılması öngörülüyor.

Proje ortağı olmak isteyen ülkelerle de çeşitli düzeylerde görüşmeler  yürütülüyor. Söz konusu ülkeler aynı zamanda uçağın potansiyel alıcıları olarak  değerlendiriliyor.

ÖZGÜN MOTORU OLACAK

Uçak için TR Motor tarafından özgün motor geliştirilecek. Bu süreç  devam ederken geliştirilen araçlarda bir ara motor kullanılacak.

Radar, elektrooptik ve bütünleşik işlemci alanlarında ise ASELSAN ve  TÜBİTAK çalışmalar yürütüyor.

Projede görev alacak tedarikçilerle ihracat kısıtlamasına tabi  olmayacak şekilde uzun vadeli iş birlikleri hayata geçirilecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X