Mitridat başlı mozaik gün yüzüne çıkıyor

Tarihi surlar içerisinde bulunan Hisar Arkeopark’ta yapılan kazılarda, Bizans devrine ait Mitridat başlı mozaiğinin gün yüzüne çıkarılması çalışmaları devam ediyor.

Mitridat başlı mozaik gün yüzüne çıkıyor

Mozaiğin ortasında Mitridat kafası olarak tasvir edilen bir erkek başı bulunuyor. Çevresinde ise 12 burcu anlatan figürlerin yanı sıra 4 mevsimi temsil eden figürler mevcut. Tahribata uğratılan ve zamanında çalınan mozaiğin ortasındaki kısmın arama çalışmaları sürüyor.

“BİZİ HEYECANLANDIRIYOR”

Hisar Arkeopark’ta yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bursa Müze Müdürü Ali Sinan Özbey, “Bu mozaiğin etrafında bir Mitridat başı diye tasvir ettiğimiz bir erkek başı var. Başında da ışınları var. Litaratürde zodyak mozaiği olarak da bilinir. Burçları anlatıyor. Ortada bir güneş ve etrafına dizilmiş 12 burcu var. Mozaiğin dört köşesinde de mevsimleri simgeleyen motifler mevcut. Keşke bunu ilk çıktığı dönemde olduğu gibi yerinde koruyabilseydik. Ortasındaki mozaik çalınmış, bununla ilgili hukuki süreçler devam ediyor” dedi. 

“MOZAİK TAHRİBATA UĞRADI”

Mocaiklerin, Kültür Turizm Bakanlığı’nın izniyle bulunduğu yerden sökülerek Bursa Arkeoloji Müzesi’nde durduğunu kaydeden Özbey, “O mozaiklerin bu alana getirilmesi ve korunarak teşhir edilmesine yönelik bir proje hazırlanıyor. Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü ile Osmangazi Belediyesi arasında protokol yapıldı. Alan içerisindeki kamulaştırılan binaların tescilli örnekleri ayrıldı. Tescilli ve koruma altında olmayanlar yıkıldı. Kamulaştırma çalışmaları büyük oranda tamamlandı. Tescilli 4 binanın içi temizlendi, restorasyon projeleri hazırlanacak. Burasının arkeopark olarak düzenlenmesi için çalışmalar sürüyor” diye konuştu. 

“ÖNÜMÜZDEKİ YIL SONU TAMAMLANACAK”

Burada Roma, Bizans ve Osmanlı döneminin yerleşim alanlarının bulunduğunu vurgulayan Özbey, “Su ve kanalizasyon sistemlerinin birbirleriyle içi içe olduğunu fark ettik. Bazı yerlerde mezarlara da rastladık. Çalışmalarda 18. ve 19. yüzyılda çok sık rastlanan tütün tüketiminin burada da yaygın olduğunu gördük. Lüle denilen ağızlıklara rastladık. Projenin önümüzdeki yıl sonu itibariyle tamamlanmasını hedefliyoruz” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X