ABD’ye Rakka suçlaması

ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun Rakka’da DEAŞ’a karşı hava saldırılaında bin 600 sivilin yaşamını yitirdiği belirtildi. Uluslararası Af Örgütü koalisyona ‘iki yıldır süren inkara son verme’ çağrısı yaptı.

ABD’ye Rakka suçlaması

Uluslararası Af Örgütü ve gözlem grubu Airwars, 2017 yılında ABD’nin önderliğindeki koalisyon güçlerinin hava operasyonları sırasında Suriye’nin Rakka kentinde bin 600 sivilin öldüğünü açıkladı. 

İki kurumun 200 ayrı bölgede yaptığı inceleme sonucunda ölenler arasından  bin kişinin kimliği tespit edildi. İki kuruluş da koalisyonun “iki yıldır süren inkara son vermesi” çağrısında bulundu.

‘SÜRPRİZ DEĞİL’

Af Örgütü’nün kıdemli kriz uzmanı Donatella Rovera “Hava saldırılarının çoğu hatalıydı ve on binlerce bombardıman ayrım gözetmeksizin gerçekleşti. Yüzlerce kişinin ölmesi ve yaralanması bir sürpriz değil” dedi. Rovera “Koalisyon güçleri Rakka’yı kazıdı ancak gerçeği silemezler” diye konuştu. Airwars direktörü Chris Woods, “Koalisyon Rakka’da nelerin yanlış gittiğini iyice soruşturmalı ve gelecekteki askeri operasyonlarda sivillerin çektiği acıları önlemek için dersler çıkarmalı” dedi.

KOALİSYONA GÖRE SAYI 159

Koalisyon güçleri saldırılar sırasında 159 sivilin hayatını kaybettiğini söylüyor. ABD, İngiltere ve Fransa’dan oluşan koalisyon güçleri sivil ölümleri önlemek için tüm önlemlerin alındığını ve kararların muhabere kurallarına uygun olduğunu açıklamıştı. Koalisyon güçleri 2014 yılından bu yana Suriye ve Irak’taDEAŞ’ın elinde tuttuğu bölgelere 34 bin hava saldırısı düzenledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X