Moody’s 17 bankanın notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 17 Türk bankasının notunu düşürdü.

Moody’s 17 bankanın notunu düşürdü

ABD merkezli kuruluş ayrıca, bu 17 bankayı da kapsayan toplam 19 finansal kurumu daha fazla not indirimi için izlemeye aldı. Gerekçe olarak çalışma ortamındaki bozulma ve bu bozulmanın bankaların kredi gücü üzerindeki etkisi ile yabancılara ait bankaların iştiraklerindeki değişimler gösterildi. Moody’s, 1 Haziran’da Türkiye’nin ‘Ba2’ seviyesindeki kredi notunu, makro ekonomik politikalara yönelik belirsizlik gerekçesiyle izlemeye almıştı.

ŞİMŞEK TEPKİ GÖSTERDİ

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Moody’s’in bankacılık sektörü ile ilgili kararına ilişkin, ‘Bankacılık sektörümüz sağlıklı ve sağlam. Sermaye yeterlilik oranı yüzde 16.7, kur ve faiz artışı sonrasında bile yüzde 15’ dedi.

Twitter üzerinden değerlendirmede bulunan Şimşek, ‘Takipteki kredilerin oranı yüzde 2,9 ve yüzde 75 genel karşılık ayrılmış. Sektörün özkaynak karlılığı yüzde 16. Bankaların kaldıraç düzeyi düşük.

Aktif/Özkaynak sadece 8,7 kat” ifadelerini kullandı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, Moody’s’in 17 Türk bankasının notunu düşürmesinin ardından, ‘Moody’s kararının bizim için hiçbir anlamı yok’ dedi.

‘MANİDAR VE GAYRİ AHLAKİ’

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Moody’s’in not indirim kararının, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artırım kararının hemen ardından geldiğine işaret ederek, ”Bu, manidar olup, bir o kadar da gayri ahlakidir” dedi.

Reyting şirketlerinin Türkiye ve Türk bankacılık sektörü söz konusu olduğunda ön yüklemeli olumsuz yargı ve değerlendirmelerinde son derece bonkör davrandıklarını dile getiren Akben, bütün bunlara rağmen Türk bankacılık sisteminin gücünü korumaya devam edeceğini, bu tür atakları da boşa çıkaracak güç ve kararlılıkta olduğunu vurguladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X