Müslüman başkana ‘Türkiye’ sorgusu

Ailesiyle Türkiye’de tatil yapan ABD Prospect Park Belediye Başkanı Mohamed Khairullah’ın, tatili dönüşü ülkesinde ‘terör’ sorgusuna çekildiği ortaya çıktı.

Müslüman başkana ‘Türkiye’ sorgusu

Müslüman kimliğinden dolayı New York havalimanında 3 saat ifadesi alınan ve cep telefonuna el konunan Khairullah, ‘‘Burası bildiğim Amerika değil” dedi.

ABD’nin New Jersey eyaletinde 13 yıldır Prospect Park Belediye Başkanı olarak görev yapan Mohamed Khairullah’ın (44) ailesiyle tatil yaptığı Türkiye’den dönüşünde New York havalanında 3 saat sorgulandığı ortaya çıktı.
Yerel medyaya konuşan Başkan Khairullah, New York JFK Havalanı’nda Gümrük ve Sınır Koruma (CBP) görevlileri tarafından, yanında 1 ila 10 yaş arası 4 çocuğu ve eşi ile Müslüman kimliğinden dolayı bir odaya çekilerek 3 saat sorgulandığını anlattı. Mezun olduğu okullardan, tatilini geçirdiği Türkiye’de nereleri ziyaret ettiği ve her hangi bir terörist ile buluşup buluşmadığı şeklindeki sorulara muhatap olduğunu belirten Khairullah, gözaltı sırasında içinde özel mesaj ve aile resimleri bulunan cep telefonuna da el konulduğunu söyledi. Khairullah, ‘‘Anayasa ve kanunlara aşina biri olarak yapılanlar tam bir ihlaldi. Bu bildiğim Amerika değil diye düşünürken gerçekten olanlar çok acı vericiydi. Bu düpedüz bir hakaretti” dedi.

CBP: HERKES DENETİME TABİDİR…

Konu üzerine Federal Gizlilik Yasası nedeniyle bireysel vakalar hakkında yorum yapamayacağını belirten CBP sözcüsü ise, ABD’ye gelen tüm uluslararası yolcuların ve elektronik aletlerinin denetime tabi olduğunu belirtmekle yetindi.

Sorgulama sonrası Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) New York şubesine başvuran Prospect Park Belediye Başkanı, avukatların yardımıyla 12 gün sonra cep telefonunu geri alabildiğini vurguladı. Nisan ayında Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) tarafından benzer konu üzerine açılan bir davada ortaya çıkan mahkeme kayıtlarına göre, CBP’nin 2018 yılında yolculara ait 33 bin 295 elektronik alette arama yaptığı, toplam 172’sine ise el koyduğu bildirildi. 1980’de Suriye’den ABD’ye göç eden eski eğitimci Khairullah, 2006’dan itibaren Prospect Park Belediye Başkanı olarak görev yapıyor ve New Jersey eyaletinin önde gelen seçilmiş Müslüman yetkililerinden biri olarak biliniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X