Mustafakemalpaşa’da biyokütle tepkisi! Bir biyokütle santrali de Çeltikçi’ye

Büyükorhan’ın Karaağız Köyü’nde biyokütle santraline karşı köylülerin eylemi 252’nci gününe girerken, Mustafakemalpaşa’da Çelitikçi Köyü’ne de biyokütle termik santrali kurulmak isteniyor.

Mustafakemalpaşa’da biyokütle tepkisi! Bir biyokütle santrali de Çeltikçi’ye

DERYA DEMİR

Durumtay Köyü evlerine 100-200 metre yakınlıkta kurulmak istenen santralde günde 310 ton tavuk gübresi yakılarak 3 MW elektirik üretilmesi planlanıyor. Bir taraftan firma tarafından ÇED için gerekli başvurular yapılırken, diğer taraftan köylüler ise olumlu raporun gelmesi halinde eyleme hazırlanıyor. 

ÇED RAPORU BEKLENİYOR

Konuyla ilgili konuşan DOĞADER Başkanı Caner Gökbayrak, “Bu santralde tavuk gübresi yakılması planlanıyor. Santralleri yenilenebilir enerji olarak bilinir. Ancak biyokütle santrallerinin kazanlarında kömür, çöp ve atıklar dahil her şey yakılabilir. Firmanın ÇED raporunda zararlı olabilecek olan tavuk gübrelerini ayıracağız deniliyor. Ancak bu ifadeye ne kadar güvenebiliriz. Köylüler de bu santrale karşı tepkili. Eğer ÇED’den olumlu rapor gelirse köylüler buna tepkisini gösterecek” diye konuştu.

ŞEHİR MERKEZİ DE ETKİLENECEK

Yakma ile dioksin gazının ortaya çıktığını kaydeden Gökbayrak, “Dioksin gazının kansorejen etkisi var. Bu santralde yapılacak olan yakma işlemlerinden Çeltikçi Köyü ile civarda bulunan Durumtay, Koşuboğazı ve Yumurcaklı köyleri de etkilenecek. Çünkü santralde ağır koku eşliğinde zehirli gazlar da ortaya çıkacak.

Bu dioksin gazı insan vücudunda birikiyor ve bu gaz dışarı atılamıyor. Bu nedenle kansere yol açıyor. Bu gazdan sadece 4 köy değil Bursa dahi etkilenecek. Santralin yeri yanlış. Bunun yerine biyogaz santralleri kurulabilir. Biyogaz santrallerinde dışkının kendisi yakılmadığı, yalnızca çıkan metan gazı yakıldığı için biyokütle santrallerine göre daha çevrecidir” ifadelerini kullandı. Öte yandan kendi köylerine kurulması planlanan biyokütle santrali için 252 gündür direnen Karaağız köylüleri de, Çeltikçi Köyü’ne destek olacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X