Müzede modern sanata ‘Bakış’

Prof. Dr. Pelvanoğlu Türk Resim sanatının gelişimini Merinos müze galeri alanında genç sanatseverlere anlattı. 

Müzede modern sanata ‘Bakış’

Kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasında önemli projeleri hayata geçiren Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin modern sanata destekleri sürüyor. Geçtiğimiz günlerde Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi müze galeri alanında izlenime sunulan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu’ndan derlenen resim sergisi, “Bakış”  sanatseverlerden yoğun ilgi görürken serginin Küratörü Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu sergi alanında öğrencilerle buluştu. Pelvanoğlu, Türk Resim Sanatı’nın Osmanlı’dan günümüze kadar olan gelişimini anlattı. 

Serginin ilk bölümünde “Tabiat-ı Temaşa Geleneği ve Osmanlı Resminde Doğanın Yorumu” üzerinde durulduğunu ifade eden Pelvanoğlu, ikinci kısımda ise yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin modernist sanatı inşa etme isteğini göstermek istediklerini vurguladı.

Pelvanoğlu “Sergide bu inşa isteğinin biçimsel karşılığı  ‘Modernizmin Biçim Dili: Cumhuriyet Dönemi’nin Geç Kübizm ve Art Decosu’ olarak adlandırıldı.

II. Dünya Savaşı’nın hemen ertesinde burslu olarak Paris’e giden sanatçıların  ‘Yeni Paris Ekolü’  içerisinde kendilerine önemli bir yer bulmaları ve hatta Nejad Devrim gibi bazı sanatçıların bu ekol içerisindeki öncü konumları, Türk resminin özgüven eksikliğini yavaş yavaş üzerinden atmasına vesile oldu. Söz konusu sanatçıların Paris’teki başarıları, Türkiye’de de soyut sanatın yaygınlaşmasını sağlamıştır” diye konuştu.

Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu, “1968 Kuşağı Sanatçıları adlı bölüm, tüm Avrupa’yı etkisi altına alan öğrenci olayları sırasında Paris’te eğitimde olan ve Türk resmine de eleştirel figüratif resmi getiren kuşağa yer vermektedir. 1968 Kuşağı sanatçılarıyla başlayan malzeme ve konu çeşitliliği 1980’li yıllarda Türk sanatının temelli bir dönüşüme uğramasına öncülük etmiştir. ‘1980 Sonrası Yeni Arayışlar Yeni Yönelimler’  başlıklı bölüm ise bu dönemde sanatçıların tuval üzerindeki farklı arayışlarını göstermeyi amaçlamaktadır” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X