NATO toplantısında soykırım gerilimi! Fransız vekiller salonu terk etti

Çavuşoğlu, ‘Bize soykırım ve tarih konusunda ders verebilecek en son ülke Fransa’dır’ dedi, NATO toplantısındaki iki Fransız parlamenter salonu terk etti.

NATO toplantısında soykırım gerilimi! Fransız vekiller salonu terk etti

Ankara-Paris hattında sık sık yaşanan Ermeni soykırımı tartışması yeniden alevlendi. 1915 olaylarının Fransa’da gündeme gelmesi konusunda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ‘Bize soykırım ve tarih konusunda ders verebilecek en son ülke Fransa’dır’ dedi. Çavuşoğlu’nun konuşması sırasında NATO toplantısındaki iki Fransız parlamenter salondan ayrıldı.

Çavuşoğlu, Antalya’da düzenlenen NATO Parlamenter Asamblesi 99’uncu Rose-Roth Semineri ve Akdeniz-Orta Doğu Özel Grubu Ortak Toplantısı’na katıldı. Etkinlikte konuşan Bakan Çavuşoğlu, Fransa’nın Ermeni soykırımı iddialarına yönelik açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Fransa’yı eleştirerek, “Soykırım ve tarih konusunda Türkiye’ye ders verebilecek en son ülke Fransa’dır.

Çünkü Ruanda, Cezayir’de olanları unutmadık. Fransa önce kendi karanlık tarihine baksın, Türkiye’ye ders vermeye kalkmasın. Sizler böyle tepeden bakmaya devam edin, biz de size bu şekilde haddinizi bildirmeye devam edeceğiz. Eski Türkiye yok, hakkettiğiniz cevabı alacaksınız. Siz kendinizi üstün görmeye devam edin, bu muameleyi kabul etmeyen, doğruları söyleyen bir Türkiye var” dedi. Çavuşoğlu şöyle devam etti:

SİYASETÇİNİN GÖREVİ Mİ?..

‘Fransa gibi ülkeler hem patronluk taslayacaklar, başka ülkeleri eleştirecekler, aşağılayacaklar ve istedikleri kararı istediği gibi verecekler. Dolayısıyla Türkiye veya başka bir ülke tarafından eleştiri geldiği zaman da şok olacaklar. Macron’un aldığı karar Fransa Anayasa Mahkemesi aldığı kararlarla çelişmiyor mu? Çelişiyor.

Fransa’nın aldığı karar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’yle çelişiyor mu? Çelişiyor. Tarihteki bir olayı soykırım olarak ya da değil olarak değerlendirmek, siyasetçilerin görevi mi? BM’nin kararını okudunuz mu? Uluslararası hukuk ve sistemden bahsediyorsunuz. BM bir olayın nasıl soykırım olabileceğini açıkça söylemiş. Burada siyasilere böyle bir karar verme yetkisi vermemiş. Hangi kıt bilgiyle tarih konunda böyle net bir karar veriyorsunuz?’

Gerçekleri duymaya alışacaksınız

Bakan Çavuşoğlu’nun sözlerinin ardından iki kadın Fransız parlamenter salonu terk etti. Çavuşoğlu kendisini alkışlayan Fransız parlamenterlere tepki göstererek, “Ne kadar nezaketli olduğunu görüyoruz. Ne kadar saygılı olduğunuzu görüyoruz. Gerçekleri duymaktan hoşlanmıyorsunuz. Gerçekleri söylemeye devam edeceğiz. Buna alışacaksınız, alışacaksanız, başka seçeneğiniz yok” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X